Simona Ionescu / Redactor Șef

A fost descoperită o galaxie bizară, aparent fără niciun fel de stele

A fost descoperită o galaxie bizară, aparent fără niciun fel de stele
Galația ciudată a fost denumită J0613+52 și se vede ca o pată masivă care se află la aproximativ 270 de milioane de ani-lumină distanță. Și, surprinzător pentru toată lumea, pare să pare să nu aibă nici un fel de stele.

Cel puțin, niciuna o stea care să poată fi văzută. Noua galaxie, pun cercetătorii, este doar o brumă formată din tipul de gaz care se găsește între stelele din galaxiile normale, plutind în derivă de una singură, ca un adevărat dur.

Descoperirea a fost prezentată la cea de-a 243-a reuniune a Societății Astronomice Americane

Masa și mișcarea sa par a fi normale pentru ceea ce se așteaptă specialiștii de la o galaxie spirală… De fapt, spun aceștia, dacă s-ar extrage stelele dintr-o galaxie spirală precum Calea Lactee sau Andromeda, J0613+52 este cam ceea ce s-ar obține. Potrivit unei echipe de astronomi condusă de astrofizicianul Karen O’Neil de la Green Bank Observatory, aceasta ar putea fi prima descoperire a unei galaxii primordiale în Universul apropiat.

Ogalaxie alcătuită în mare parte din gazul care s-a format la începutul timpului. Descoperirea, făcută din pură întâmplare, a fost prezentată la cea de-a 243-a reuniune a Societății Astronomice Americane.

„Stelele ar putea fi acolo, doar că noi nu le putem vedea”

„GBT a fost îndreptat din greșeală către coordonate greșite și a găsit acest obiect. Este o galaxie formată doar din gaz – nu are stele vizibile. Stelele ar putea fi acolo, doar că noi nu le putem vedea”, a spus O’Neil. Cercetătorii foloseau Observatorul Green Bank pentru a căuta și studia ceea ce se numește galaxii cu luminozitate redusă a suprafeței, sau LSB.

Acestea sunt galaxii, în mare parte galaxii pitice mici, care nu emit multă lumină, deoarece cea mai mare parte a conținutului lor este alcătuit din gaz și materie întunecată. În comparație cu alte galaxii, acestea au foarte puține stele.

Cineva a făcut o greșeală…

Cercetătorii doreau să măsoare conținutul de gaz și masa galaxiilor LSB, astfel că studiul s-a concentrat pe căutarea gazului, mai degrabă decât a stelelor, folosind telescopul Green Bank, telescopul Arecibo și radiotelescopul Nançay.

Galația ciudată fără stele

Green Bank și Nançay ar fi trebuit să privească aceeași porțiune de cer pentru o parte a studiului, dar cineva a făcut o greșeală de scriere în coordonatele Green Bank, îndreptându-l în schimb spre o porțiune de cer care nu fusese examinată înainte. Acolo, cercetătorii au găsit semnătura hidrogenului gazos, cu o intensitate așteptată de la o galaxie spirală.

Obiectul pare a fi izolat și netulburat

Cercetătorii au reușit chiar să identifice deplasarea Doppler a undelor radio asociate cu rotația galactică, lungimi de undă mai mari în partea care se rotește departe de noi și lungimi de undă mai mici în partea care se rotește spre omenire. Dar în datele radio de la Green Bank nu existau deloc semne de stele.

Obiectul pare a fi izolat și netulburat, neavând parte de interacțiuni gravitaționale de-a lungul celor 13,8 miliarde de ani care ar fi putut perturba gazul. Fie că l-ar fi sfâșiat, fie că l-ar fi împins în aglomerările necesare pentru a declanșa o formare semnificativă de stele. Acest lucru face ca J0613+52 să fie un obiect care nu seamănă cu niciun altul care s-a văzut până acum.

„Aceasta ar putea fi prima noastră descoperire a unei galaxii din apropiere alcătuită din gaz primordial”

„Ceea ce știm este că este o galaxie incredibil de bogată în gaz. Nu demonstrează o formare stelară așa cum ne-am aștepta, probabil pentru că gazul său este prea difuz. În același timp, este prea departe de alte galaxii pentru ca acestea să ajute la declanșarea formării de stele prin întâlniri. J0613+52 pare să fie atât neperturbată, cât și subdezvoltată. Aceasta ar putea fi prima noastră descoperire a unei galaxii din apropiere alcătuită din gaz primordial.

J0613+52 pare să fie atât neperturbată, cât și subdezvoltată

Nu demonstrează o formare stelară așa cum ne-am aștepta, probabil pentru că gazul său este prea difuz. În același timp, este prea departe de alte galaxii pentru ca acestea să ajute la declanșarea formării de stele prin întâlniri. J0613+52 pare să fie atât neperturbată, cât și subdezvoltată. Aceasta ar putea fi prima noastră descoperire a unei galaxii din apropiere alcătuită din gaz primordial”, susține O’Neil. Cercetătorii sugerează că ar putea merita să se cerceteze cerul cu radiotelescoape puternice pentru a căuta și alte obiecte asemănătoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre