Credincioșii așteaptă cu sufletul la gură să ajungă la Mănăstirea Nicula, să o cinstească pe Sfânta Fecioară cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Și să se roage cu multă credință icoanei Maicii Domnului, care nu contenește să facă minuni. În timp ce unii și-au pus corturile pe pajiștea de lângă lăcașul de cult, alții au primit găzduire de la localnici.
Ziarele din Ardeal din secolul al XIX-lea au povestit despre pelerinajele la icoana Maicii Domnului
Maica Domnului știe exact cine este omul din fața ei. În fața celui păcătos, icoana se îmbracă în culori posomorâte, este tristă și au existat cazuri în care a lăcrimat. Când credinciosul are însă gânduri curate și inimă bună, icoana se arată zâmbitoare și veselă.
Despre minunile ce au avut loc în acest loc plin de sfințenie s-a vorbit din cele mai vechi timpuri, iar ziarele din Ardeal au titrat încă din secolul al XIX-lea despre celebrele pelerinaje. De exemplu, ziarul „Curierul creștin” de la mijlocul lui august 1923, publicat la Gherla, le dădea credincioșilor toate detaliile necesare.
”Pentru a se putea împărtăşi de harurile Atotputernicului în acest sfânt loc de închinare, pentru rugăciunile Preacuratei Vergure Măria”
„Pelerinaj la Mănăstirea Nicula. Aducem la cunoştinţa clerului şi poporului credincios, că la sărbătoarea Adormirei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (s. Măria Mare), Hramul s. Mănăstiri de la Nicula, vom servi Ia aceea Mănăstire sfânta Liturghie arhierească şi vom cuvânta poporului credincios.
Onorat Frăţiile Voastre, vestind aceasta credincioşilor, să-i îndemnaţi ca să alerge cât mai număroşi în pelerinaj la s. Măria mare la Mănăstirea Niculei, pentru a se putea împărtăşi de harurile Atotputernicului în acest sfânt loc de închinare, pentru rugăciunile Preacuratei Vergure Măria. Gherla, la 31 Iulie 1923”, au scris jurnaliștii vremurilor trecute.
Icoana Maicii Domnului a lăcrimat timp de 26 de zile cu 355 de ani în urmă
Mergând în coate și în genunchi, ca jertfă pentru iertarea păcatelor lor și ale familiilor, credincioșii știu că odată ce vor atinge icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Nicula orice durere, boală sau supărare dispare.
Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită cu multă evlavie de preotul zugrav Luca în anul 1681, și este realizată din scândură de brad, fiind întărită cu două cingătoare de brad. Un proces verbal scris de câțiva militari austrieci cu sute de ani în urmă arată că icoana Maicii Domnului cu Pruncul a lăcrimat continuu timp de 26 de zile în anul 1699.
Bogăția ortodocșilor, icoana de la Nicula este cinstită în egală măsură și de catolici, însuși Papa Clement al XIII-lea în anul 1767 îndemnându-i pe credincioși să se închine acesteia pe 15 august și 8 septembrie.
Sursă foto: gherlainfo.ro, doxologia.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook