Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit cel mai mare lăutar din Gorj. E doliu în muzică

A murit cel mai mare lăutar din Gorj. E doliu în muzică
Lăutarii gorjeni și nu numai  plâng de necaz. Un confrate drag s-a dus la cele veșnice.

E doliu în muzică, a murit cel mai mare lăutar din Gorj. Pantelie Civit, unul dintre cei mai cunoscuți muzicanți, a trecut la cele veșnice, luni. eal avea 82 de ani. Lăutarul trăia în satul Părăul de Pripor, comuna Godinești, unde, de ani buni, îi învăța și pe cei mici să cânte. Nu voia ca meseria lui, atât de dragă, să nu fie continuată. În familia artistului, talentul muzical s-a transmis din generație în generație. El a fost însă nevoit să abandoneze școala, pentru a de se dedica muzicii, cântând la petreceri.

A murit cel mai mare lăutar din Gorj

„În urmă cu 40-50 de ani, noi eram foarte săraci, iar meseria aceasta, de lăutar, era de bază. Dacă nu aveam pământ să muncim, luam vioara şi plecam prin sate, pe la hore, la nedei sau alte evenimente. De sute de ani, oamenii din acest sat se ocupă de cântat. La mine în familie a cântat bunicul, după care a urmat tatăl meu. Această tradiţie se păstrează din tată în fiu. Aproape tot satul se ocupa cu muzica. Au mai fost, totuşi, printre noi şi câţiva care nu au avut ureche muzicală”, a povestit Pantelie Civit, conform SpyNews.ro.

Artistul a fost primul din satul său care a urmat o de școală de muzică, unde a învățat să cânte la vioară. El a urmat cursurile Școlii de Muzică din Brașov, însă, din lipsa banilor, a abandonat orele și și-a făcut un taraf, cu care cânta la evenimente, alături de Maria Lătărețu.

„Făcusem un taraf al comunei Godineşti şi, în perioada respectivă, am cântat cu artiste renumite, care erau foarte iubite. Maria Lătăreţu cânta nemaipoment de dulce şi era apreciată de toată lumea. Nu era ca ea nicio cântăreaţă. Noi nu prea ştiam bine tonalitatea ei şi am făcut o greşeală: ea cânta ba cu Re Major sau cu Mi, iar eu am pus-o cu Fa sau cu Sol, dar până la urmă ne-am obişnuit unii cu ceilalţi”, a mai spus artistul.

Sursa foto: Spy News

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre