Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit Ivan Patzaichin, la spitalul Elias. 40 ani steagul României a fost ridicat la marile competiții sportive datorită lui

A murit Ivan Patzaichin, la spitalul Elias. 40 ani steagul României a fost ridicat la marile competiții sportive datorită lui
Lumea sportului și toți cei care l-au iubit și apreciat sunt îndoliați și curg lacrimi. Mare canotor Ivan Patzaichin a părăsit această lume în această dimineață.

Ivan Patzaichin avea 71 de ani. S-a stins pe un pat de spital la Elias. Era internat acolo de circa 3 luni, după ce o serie de analize, făcute după un control medical, nu au avut rezultate bune. Se pare că indicau un cancer pulmonar, așa că fostul sportiv a fost internat.

În ciuda eforturilor medicilor, boala a fost galopantă și în această dimineață de 5 septembrie și-a luat obolul.

Soția lui a fost în permanență lângă el și nimic nu-i poate alina durerea. A fost un cuplu care s-a iubit toată viața. Anunțul familiei e trist: „A  plecat Ivan. Și nu se mai întoarce”.

Deocamdată nu se știu detalii despre înmormântare. Probabil că se va implica și Federația fiindcă a fost un mare sportiv, cu un palmares extrem de bogat.

 

40 ani steagul României a fost ridicat la marile competiții sportive datorită lui

40 ani, steagul României a fost ridicat la campionatele și olimpiadele sportive, datorită rezultelor de excepție ale lui, ca sportiv și antrenor. Lipoveanul lauda Delta cu toate ocaziile. Acolo s-a născut.
Marele sportiv român ar fi împlinit pe 26 noiembrie, vârsta de 72 de ani. Inima lui s-a oprit înainte, la 71. Este unul dintre cei mai medaliați sportivi români din istoria Jocurilor Olimpice. Oriunde se ducea în lume era întâmpinat cu bucurie și multă dragoste pentru că era și un om activ, avea tot felul de proiecte. Doar la noi în țară ușile nu i se deschideau ușor, de multe ori, atunci când mergea să ceară ajutor de la autorități pentru a implementa proiectele sale.
Ivan Patzaichin, cursă la Olimpiadă cu pagaia ruptă
Spunea, de multe ori, că el s-a născut vâslind. Când, anul trecut, Ivan patzaichin a împlinit 71 de ani, Rețete și Vedete a publicat o pățanie din viața lui de canotor.
În 1972, la Jocurile Olimpice din oraşul bavarez, Ivan Patzaichin a fost protagonistul unei întâmplări rarisime. Participa la calificările pentru proba sa preferată, cea de canoe 1 pe 1.000 de metri.
După start, pagaia cu care vâslea Ivan Patzaichin s-a rupt. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă se produceau nereguli în primii 25 de m. Însă, arbitrii nu au observat când sportivul român a ridicat pagaia şi a arătat că aceasta fusese ruptă.
Din cauza valurilor, barca a depăşit linia celor 25 de metri şi Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depăşească linia culoarului. După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan Patzaichin s-a apropiat de sosire, în aplauzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea doar de un ciot din pagaie.
După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, dar după contestaţii din partea oficialilor români, lui Ivan Patzaichin i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Următoarele curse, recalificări, semifinale şi finala, au fost câştigate de Ivan într-o manieră categorică.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre