Ivan Patzaichin, amiralul flotei de caiac-canoie. Laudă Delta cu toate ocaziile

Ivan Patzaichin, amiralul flotei de caiac-canoie. Laudă Delta cu toate ocaziile
Ivan Patzaichin a făcut milioane de români mândri. Nu o dată, ci 40 ani, steagul României a fost ridicat la campionatele și olimpiadele sportive, datorită rezultelor de excepție ale lui, ca sportiv și antrenor. Lipoveanul laudă Delta cu toate ocaziile. Acolo s-a născut.

Marele sportiv român a împlinit pe 26 noiembrie, vârsta de 71 de ani. Este unul dintre cei mai medaliați sportivi români din istoria Jocurilor Olimpice. Oriunde s-ar duce este întâmpinat cu bucurie și multă dragoste pentru că este și un om activ, care își iubește țara în care s-a născut. La mulți ani, Ivan Patzaichin!

Ivan Patzaichin, amiralul flotei de caiac-canoie

Ivan Patzaichin a împlinit pe 26 noiembrie, vârsta de 71 de ani. Este foarte activ, iar pe unde se duce este întâmpinat cu dragoste și recunoștință de românii care îi cunosc extraordinarele sale rezultate sportive.

Într-un clasament al celor mai medaliaţi sportivi români din istoria Jocurilor Olimpice, dominat de Nadia Comăneci, în primele zece locuri se află un singur bărbat: Ivan Patzaichin.

Avea 19 ani când l-am văzut pentru prima dată la Jocurile Olimpice, din Mexico. Cu doar trei ani în urmă, era ajutor de pescar, în satul Mila 23, din Deltă. Dar soarta a vrut altceva de la micul lipovean.

Este reprezentantul unui sport greu, caiac-canoe, şi unul dintre puţinii sportive români căruia i s-a ridicat statuie încă din timpul vieţii, în fața Clubului Sportiv Dinamo din Capitală.

A participat la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară. A câştigat 22 de titluri la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale, a cucerit 9 medalii de aur, 4 medalii de argint, 9 medalii de bronz.

Ivan Patzaichin, eroul cu pagaia ruptă

În 1972, la Jocurile Olimpice din oraşul bavarez, Ivan Patzaichin a fost protagonistul unei întâmplări rarisime. Participa la calificările pentru proba sa preferată, cea de canoe 1 pe 1.000 de metri.

După start, pagaia cu care vâslea Ivan Patzaichin s-a rupt. Regulamentul de concurs permitea oprirea cursei dacă se produceau nereguli în primii 25 de m.

Însă, arbitrii nu au observat când sportivul român a ridicat pagaia şi a arătat că aceasta fusese ruptă. Din cauza valurilor, barca a depăşit linia celor 25 de metri şi Ivan s-a văzut nevoit să continue cursa cu restul pagăii, încercând să nu depăşească linia culoarului. După 3 minute de la sosirea penultimului sportiv, Ivan Patzaichin s-a apropiat de sosire, în aplauzele publicului, care nu avea cum să vadă că el se folosea doar de un ciot din pagaie.

După terminarea cursei a fost declarat descalificat prin abandon, dar după contestaţii din partea oficialilor români, lui Ivan Patzaichin i s-a acordat dreptul de a participa la recalificări. Următoarele curse, recalificări, semifinale şi finala, au fost câştigate de Ivan într-o manieră categorică.

Ivan Patzaichin, biografia

Marele sportiv Ivan Patzaichin s-a născut la Mila 23, în 26 noiembrie 1949. Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crişan, România, ca fiul lui Vicol şi Alexandra. Și-a petrecut copilăria în barcă, cu toţi ai lui, ca de altfel şi ceilalţi oameni ai acelor locuri, câştigându-şi existenţa din pescuit.

A avut noroc  să fie recomandat la Dinamo de câţiva oameni ai Deltei care erau medaliaţi la competiţiile internaţionale. Aşa a ajuns în lotul de caiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv şi 25 ani ca antrenor.

Ivan Patzaichin, carieră sportivă de excepție

Ivan Patzaichin este unul dintre cei mai mari sportivi români din toate timpurile. A participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vara: Mexico 1968, Munchen1972, Montreal 1976, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984. La cele cinci ediţii a cucerit 7 medalii: 4 de aur.

Din 1976 a devenit antrenor, însă activitatea de antrenorat a început-o în anul 1985. În această calitate a participat împreună cu elevii săi la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară: Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 şi Beijing 2008. De-a lungul carierei de antrenor a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale şi europene.

Ivan Patzaichin promovează Delta Dunării

Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 a iniţiat mişcarea Rowmania, Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, organizat în fiecare început de toamnă, la Tulcea. Oraşul găzduieşte, din 2011, acest eveniment major, cu frecvenţă anuală, care contribuie la promovarea potenţialului turistic şi a atracţiilor naturale şi culturale ale zonei.


Prognoza meteo pentru Crăciun și Anul Nou. Vom avea zăpadă?