Prognoza meteo pentru Crăciun și Anul Nou. Vom avea zăpadă?

Prognoza meteo pentru Crăciun și Anul Nou. Vom avea zăpadă?
Sărbătorile de iarnă din acest an vor fi speciale, din pricina pandemiei cu COVID-19. Dar, cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion? Vom avea zăpadă?

Prognoza meteo pentru Crăciun și Anul Nou, se anunță una atipică, așa cum sunt vremurile în care trăim. La restricțiile impuse de autorități, cu piedici mari reuniunilor de familie, se adaugă o prognoză meteo deosebită.

Prognoza meteo pentru Crăciun și Anul Nou

Potrivit experților, sfârșitul de an va fi printre cel mai călduros din istorie. Astfel, șansele pentru un Crăciun înzăpezit nu sunt foarte mari. Și Revelionul va fi lipsit de zăpadă, scrie evz.ro.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ. Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreagă economie”, a spus climatologul ANM, Roxana Bojariu, citată de evz.ro.

Specialistul ANM susține că efectele încălzirii globale sunt resimțite și în România, iar acest lucru determină schimbările drastice de temeperatură din ultimii ani. Astfel, sunt șanse slabe să avem parte de o iarnă geroasă și plină de zăpadă. „Așadar, iernile geroase, cu troiene, sunt doar o amintire a generațiilor născute până în anii ’90. În ultimele două decenii, anotimpul rece a devenit din ce în ce mai blând”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Anul 2020 va fi cel mai calduros din istorie

Anul acesta a fost cel mai calduros din istorie, susțin specialiștii. Nici în următorii ani nu vom avea parte de ierni ca odinioară. Totul, din cauza fenomenul climatic de încălzire globală.

„Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începând cu a două jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o faza negativă, nu pozitivă, că în cazul anului 2016. Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani”, a mai spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.

Concret, în prejama Crăciunului și până spre Anul Nou, orice acumulare de aer rece rezidual va dispărea din toate regiunile României, iar fronturile atmosferice care vor sosi dinspre Oceanul Atlantic vor aduce precipitații lichide în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepția zonelor montane înalte, unde se vor semnala ninsori și se va depune un strat de zăpadă de până la 15-20 de centimetri.


Exclusiv. Margherita de la Clejani se rujează și mănâncă la „trei mese”, pe Magheru