Simona Ionescu / Redactor Șef

A murit „Obi-Wan Kenobi del piano”. 30 de ani a cântat cu o singură mână

A murit „Obi-Wan Kenobi del piano”. 30 de ani a cântat cu o singură mână
Pianistul virtuoz care, trei decenii a cântat cu o singură mână, a murit duminică într-un spital din Baltimore. Vestea a fost anunțată printr-un mesaj postat pe Twitter de fiul său, Julian.

Artistul american de origine evreiască Leon Fleisher, avea 92 de ani. El s-a născut în San Francisco în anul 1928 și a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. La  8 ani a debutat deja în faţa publicului, iar la 16 ani cânta deja acompaniat de Filarmonica din New York. Era considerat un copil minune, care, în ciuda vârstei fragede, a fost acceptat să participe la cursurile faimoșilor profesori Artur Schnabel şi Maria Curcio.

În anul 1964 a încetat să mai cânte din cauza unei leziuni grave la mâna dreaptă. A ajuns aici din cauza faptului că exersa frenetic 8 ore pe zi. Artistul însă nu a abandonat.

Trei decenii a cântat cu o singură mână: stânga

Timp de 30 de ani, artistul a încercat să își recupereze mobilitatea mânii drepte. A făcut injecţii cu lidocaină, terapii de recuperare sau tratamente-şoc. Cum acestea nu au dat rezultat, a căzut în depresie, ajungând în pragul sinuciderii, dar și-a revenit miraculos și  a început să își dezvolte calităţile muzicale şi tehnica prin alte metode. În plus, s-a dedicat din plin predării de cursuri. Fiul său a mărturisit că Leon Fleisher a predat lecţii de pian până cu o săptămână înainte de internarea în spital.


Ultima extravaganță a lui Dorian Popa după ce a depășit 2M

Cum slăbești 10 kilograme mâncând cașcaval


În anii 1970 şi 1980 a fost profesor la Centrul de Muzică din Tanglewood, al cărui director artistic a devenit apoi în perioada 1986 – 1997. A predat, de asemenea, la Conservatorul Peabody din Baltimore. Elevii săi îl adorau și l-au supranumit „Obi-Wan Kenobi del piano”, comparându-l  cu înţeleptul yedi din seria Star Wars.

În anul 1994, după ce a suferit o boală neurologică, Leon Fleisher a urmat un tratament experimental cu injecţii cu Botox care i-au permis să-şi reia cariera. Chiar şi aşa, Fleisher a susținut concerte şi recitaluri până aproape de sfârşitul vieţii sale. În 2003, el s-a reîntors la Carnegie Hall pentru a oferi primul său recital la două mâini după peste trei decenii, obţinând un succes colosal.

Viață de film și de carte

Viața sa impresionantă a devenit subiectul unui fabulos documentar – „Two Hands: The Leon Fleisher Story”, realizat de de Nathaniel Kahn, care a fost nominalizat la premiile Oscar în 2006.

În 2010, Fleisher a publicat o carte de memorii – „My Nine Lives: A Memoir of Many Careers in Music” (2010), în colaborare cu criticul muzical Anne Midgette, în care povesteşte despre depresia care l-a făcut să abandoneze pianul şi în care recunoaşte că pasiunea mult mai mare pentru muzică l-a salvat de la autodistrugerea completă. Incapacitatea de a cânta cu mâna dreaptă i-a oferit o viaţă muzicală mult mai variată.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre