Simona Ionescu / Redactor Șef

Academia Română e în doliu. A murit o personalitate din mediul economic

Academia Română e în doliu. A murit o personalitate din mediul economic
România a mai pierdut un mare om. Președintele Asociației Generale a Economiștilor din România a trecut la cele veșnice.

Ziua de 11 octombrie 2021 este una neagră pentru Academia Română. Un mare academician a plecat la Ceruri.

Academia Română e în doliu. A murit o personalitate din mediul economic

Comunitatea universitară a Academiei de Studii Economice din București și Asociația Facultăților de Economie din România a dat astăzi cea mai tristă veste. Prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru de onoare al AFER, membru corespondent al Academiei Române și președinte al Asociației Generale a Economiștilor din România a încetat fulgerător din viață.

Colegii sunt în grea suferință și spun că profesorul Zaman a fost nu doar un remarcabil profesor și manager, cât mai ales un om în adevăratul sens al cuvântului.

„Veritabil model al tinerei generații”

„Aducem un omagiu celui care a fost pentru comunitatea noastră un remarcabil om de știință. Un veritabil model pentru tinerele generații și prieten de nădejde pentru cei care l-au cunoscut și care au avut onoarea de a lucra alături de domnia sa.

Va rămâne pentru totdeauna vie în memoria noastră imaginea personalității rare care a știut să găsească măsura justă a atitudinii profesionale în fața provocărilor vieții. Și să ne ofere explicațiile cele mai credibile pentru evoluțiile economice complicate din ultimele decenii.

Academicianul Gheorghe Zaman este autorul de studii recunoscute ca repere ale cercetării de mare valoare în sfera științelor economice. A condus la nivel de excelență instituții de cercetare științifică de prestigiu național și internațional. A format numeroase generații de specialiști prin activitatea de mentor academic. S-a remarcat, întotdeauna, prin atitudinea sa civică de o consecvență exemplară.

În mod excepțional, trebuie recunoscut că a fost intelectualul care și-a ales ca mod de viață contactul cu oamenii, pentru a avea mereu măsura lucrurilor în laborioasa sa operă științifică și civică.

Va rămâne veșnic în amintirea noastră, cu tot ceea ce l-a definit ca explorator în tainele cunoașterii, ca profesor, manager și, mai presus de toate, ca OM. Sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au declarat cei de la Asociația Facultăților de Economie din România.

A fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler în 2002

Profesorul Zaman a primit titlul de Doctor honoris causa la șase universităţi din ţară. De asemenea, a fost distins cu Diploma Băncii Naţionale a României, dar și cu Medalia Asociaţiei Generale a Economiştilor din România. Plus alte diplome de excelenţă ale Institutului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române.

În anul 2002 a primit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler. Academicianul a absolvit Liceul Tudor Vladimirescu din București și Facultatea de Comerț Exterior din cadrul ASE. Specializarea și-a făcut-o în Austria și Marea Britanie.

Sursă foto: money

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre