Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații noi despre acordarea transportului gratuit pentru elevi în noul an școlar. Cum se obțin biletele

Informații noi despre acordarea transportului gratuit pentru elevi în noul an școlar. Cum se obțin biletele
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un nou proiect de hotărâre de Guvern care vorbește despre acordarea transportului gratuit pentru elevi. Unde se găsesc biletele.

Conform noilor norme, elevii vor avea gratuitate la trenuri pe toată perioada anului școlar, pentru biletele de clasa a II-a.

În cazul în care se dorește călătoria la vagonul de dormit sau cușetă, se va plăti doar diferența. Biletele și abonamentele vor putea fi obținute online sau din punctele de vânzare. Elevii trebuie doar să aibă acte doveditoare care să arate că sunt la școală.

Elevii au gratuitate la serviciile publice de transport, local, metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul și trenul

Conform legii 198/2023 a învățământului preuniversitar, elevii „beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul. Precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație”, iar proiectul guvernamental explicitează condițiile în care elevii vor elevii vor putea călători gratuit cu trenul și cu metroul.

Cine vrea să doarmă la cușetă sau vagon de dormit va trebui să plătească diferența

Conform documentului, elevii vor beneficia, pe parcursul întregului an școlar, de gratuitate la transportul naval și feroviar, gratuitatea aplicându-se pentru clasa a II-a, la toate categoriile de trenuri.  Pentru călătoriile efectuate la clasa I, la vagon de dormit sau la cușetă, elevii vor plăti numai diferențele de preț dintre costul acestor servicii și valoarea decontată a unui bilet la clasa a II-a.

Biletele de transport sau abonamentele vor putea fi obținute fie de la punctele de vânzare ale operatorilor de transport, fie online ori de la automatele de vânzare a legitimațiilor de călătorie.

Ce acte sunt necesare

Pentru a obține documentele de călătorie, sunt necesare cardul național de elev, carnetul sau legitimația emisă de școala unde studiază elevul sau o adeverință echivalentă. Dacă se optează pentru metoda online, confirmarea calității de elev se face interogând baza de data pe care Ministerul Educației o transmite Autorității pentru Reforma Feroviară.

Ce acte sunt necesare pentru a primi abonamentul pentru metrou

Elevii își vor ridica abonamentele lunare pentru metrou vor avea nevoie de carnetul de elev, care să fie neapărat vizat pentru anul școlar în curs.

Atenție! Acesta trebuie să aibă scris pe prima pagină codul numeric personal al elevului. Elevii mai pot prezenta o adeverință emisă de unitatea de învățământ pentru anul școlar în curs, în original, sau cardul național de elev sau cartea de identitate. Proiectul de hotărâre de Guvern va trebui adoptat întâi de Guvern, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre