Simona Ionescu / Redactor Șef

Albă ca Zăpada de la Disney, motiv de râcă politică între Israel și Gaza. E scandal general și între fanii poveștii

Albă ca Zăpada de la Disney, motiv de râcă politică între Israel și Gaza. E scandal general și între fanii poveștii
Alba ca Zăpada, desenul animat ecranizat de Disney prima oară în 1937, a ajuns acum, la 87 de ani distanță, motiv de râcă între activiștii Israel și Gaza. Cea care pune paie pe foc este Albă ca Zăpada însăși, iar scandalul a trecut și în online, astfel că fanii poveștii s-au împărțit în tabere.

Hollywood se confruntă în ultimii ani cu o criză majoră, pe fondul curentului woke, ce se bazează pe ideea că genurile nu există și că totul poate fi „pluri”, „multi”, „poli”. Tinseltown, așa cum mai este numit, are o istorie lungă în spate de manifestări rasiste, inclusiv în studiourile care au produs filme celebre de-a lungul decadelor, dar și la premiile Oscar.  La zeci de ani distanță, situația a degenerat la polul opus, iar Albă ca Zăpada a ajuns și ea motiv de râcă politică, între activiștii Israel și Gaza. 

Pentru a înțelege mai bine cum s-a ajuns în acest punct, este necesară o scurtă istorie. Decernarea primelor premii Oscar din istorie a avut loc în anul 1929, la Hollywood Roosevelt Hotel din Los Angeles. 

Prima actriță de culoare premiată cu Oscar, ascunsă în capătul sălii 

Zece ani mai târziu, Hattie McDaniel devenea prima actriță de culoare care câștiga un premiu Oscar. Nu s-a putut însă bucura în văzul lumii de realizare, căci nu a fost lăsată să intre la decernare, de teama de a nu deranja „albii” de pe rândurile din față. A fost pusă de organizatori la o masă în capătul sălii, acolo unde putea trece neobservată. 

Hattie McDaniel, prima actriță de culoare premiată cu un Oscar
Foto: Wikipedia

Au trebuit să treacă mai mult de 80 de ani pentru ca situația să se schimbe radical. În 2016, premiile Oscar au fost implicate într-un scandal global, după ce doi ani la rând nominalizările fuseseră acordate integral doar persoanelor albe. De acolo a început marea luptă împotriva rasismului. Și a tot continuat, până întregul Hollywood a ajuns la o discriminare pozitivă la scară largă.

Ce este discriminarea pozitivă 

Discriminarea pozitivă este definită de Wikipedia ca înglobând o serie de măsuri care vizează un anumit grup și care urmăresc eliminarea și prevenirea discriminării sau compensarea dezavantajelor rezultate din atitudini, comportamente și structuri existente. 

Discriminarea pozitivă, deși folosită în scop nobil, se poate răsfrânge fix asupra celor pe care are scopul de a-i ajuta, spun criticii.
Sursa foto: skillcast

 

Totuși, discriminarea pozitivă se poate răsfrânge fix asupra celor pe care are scopul de a-i ajuta. Criticii discriminării pozitive susțin că aceasta poate duce la discriminarea inversă, unde membrii altor grupuri sunt dezavantajați din cauza tratamentului preferențial acordat unui grup specific. Mai mult decât atât, există riscul să se obțină contrariul din partea societății: suprasaturație și mai multă discriminare negativă. 

Decizii care au atras furia cinefililor din întreaga lume 

În ultimii ani, o serie de capodopere ale cinematografiei și nu numai au avut de suferit de pe urma acuzațiilor de rasism. Începând de la „Pe aripile vântului” (1939) cu Clark Gable și Vivien Leigh în rolurile principale și până la cartea „Coliba unchiului Tom”, toate au fost blamate pentru faptul că promovau conținut rasist. În fapt, ele întruchipau o realitate a societății care a existat, la un moment dat, în istorie. 

În 2019, Disney a pus avertismente la toate desenele animate care, în lumina noilor concepții, descriau atitudini sau idei greșite și chiar stereotipuri. 

Disney a pus avertismente la toate desenele animate

„Acest program include reprezentări negative și/sau tratamente neadecvate ale unor persoane sau culturi,” spune avertismentul. Aceste stereotipuri erau greșite atunci și sunt greșite și acum.”

Mesajul Disney adaugă că, în loc să elimine conținutul, „dorim să recunoaștem impactul său nociv, să învățăm din acesta și să generăm discuții pentru a crea împreună un viitor mai incluziv.”

Cleopatra de culoare a înfuriat fanii 

În 2023, un documentar Netflix despre regina Cleopatra, regizat de Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, a pornit un scandal monstru, ba chiar a fost condamnat vehement de un fost ministru egiptean al antichităților. 

Cleopatra de culoare de la Netflix a pornit scandalul Foto: The Hollywood Reporter

Motivul? Documentarul o înfăţişează pe regina Cleopatra ca fiind o femeie de culoare. La apariția trailerului, majoritatea comentatorilor de pe YouTube au criticat-o aspru pe regizoarea Jada Pinkett Smith, în primul rând pentru că o înfăţişează pe Cleopatra ca fiind o femeie de culoare.

Egiptenii au criticat dur modificarea istoriei

 În al doilea rând pentru că o înfăţişează ca pe o războinică, lucru total fals, pentru că în lumea elenistică, femeilor le era interzis să pună mâna pe arme şi armuri (numai zeiţele Atena şi Artemis aveau voie după cum înfăţişează statuile acestora).

„Civilizaţia africană nu are nicio legătură cu civilizaţia egipteană, a spus Hawass, arătând că civilizaţia africană nu a stăpânit Egiptul decât în dinastia a 25-a, în timpul erei Regatului Kush, adică la sfârşitul civilizaţiei egiptene antice.

Un alt meme care a circulat pe X anul trecut
Foto: X

Iar Cleopatra era de origine macedoneană, fiind descendentă directă a regelui Ptolemeu I Soter, care era născut la Pella”, a spus atunci Zahi Hawass, faimos pentru cariera sa de arheolog şi pentru apariţiile dese în documentarele despre istoria Egiptului Antic. Acesta a condamnat ferm documentarul și a spus că, istoric vorbind, Cleopatra nu era de origine afro. 

Internetul s-a umplut în acea perioadă de meme-uri, care criticau deciziile Netflix. 

Disney a avut pierderi de peste 200 de miliarde de dolari

În ultimii ani, Disney a pierdut teren în fața iubitorilor de desene animate și filme pentru copii și se îndreaptă spre ceea ce mulți numesc „distrugerea unui brand” și un „dezastru financiar”. Asta pentru că a trecut de la povești tradiționale spre cele pline de elemente „woke”. Iar acest lucru nu a fost pe placul publicului, astfel că Disney a pierdut în ultimii ani 218 de miliarde de dolari, din care 196 miliarde de dolari doar în 2022. 

Disney restricționează copiii sub șapte ani să vadă filme de animație
Disney a suferit pierderi de 218 miliarde de dolari

„Ne confruntăm cu riscuri legate de nealinierea cu publicul și cu gusturile și preferințele consumatorilor în materie de divertisment, călătorii și produse de consum, care afectează cererea pentru oferta și produsele de divertisment, precum și asupra rentabilității oricăreia dintre afacerile noastre. Ne confruntăm cu riscuri legate de schimbări în strategia noastră de afaceri sau de restructurarea afacerii noastre, care ne-au afectat și pot continua”, scria expertul juridic Jonathan Turley în declarația fiscală a companiei din 2023. 

Albă ca Zăpada, fără prinț și pitici 

În 2021, Disney anunța remake-ul poveștii „Albă ca Zăpada” din 1937. Când a fost anunțată pentru prima dată, distribuirea vedetei din West Side Story, Rachel Zegler, în rolul principal al Albă ca Zăpada a stârnit reacții din partea unor comentatori care spuneau că Zegler (care are origini columbiene și poloneze) nu era suficient de albă pentru rol, deoarece prințesa din poveste este descrisă ca având pielea „albă ca zăpada.”

Mai mult decât atât, s-a anunțat că Albă ca Zăpada nu va fi însoțită de pitici (termen considerat discriminatoriu) ci de „creaturi magice”. Cât despre povestea de dragoste cu prințul, aceasta dispăruse, căci Albă ca Zăpada voia să promovezi feminismul și puterea femeilor. Practic, din povestea originală nu mai rămăsese mare lucru, astfel că fanii au explodat pe internet, așa cum era de așteptat. 

Cât despre actrița Rachel Zegler, în nenumărate apariții aceasta și-a bătut joc de povestea originală, spunând că are stereotipuri, iar prințul este un „stalker” (trad. urmăritor obsedat). Și-a atras, bineînțeles, furia fanilor. 

Disney a amânat premiera cu un an 

Pe marginea controverselor online, Disney a amânat premiera până în 2025. Numai că, un alt scandal a izbucnit recent, după lansarea trailerului filmului. Actrița a amplificat controversele deja existente cu un mesaj „Eliberați Palestina” adăugat la sfârșitul unei postări în care le mulțumea fanilor pentru vizionarea celui mai recent trailer al filmului „Albă ca Zăpada”.

 

„Și nu uitați niciodată, eliberați Palestina,” a scris actrița pe X săptămâna trecută. Postarea lui Zegler a stârnit o reacție intensă pe X, inclusiv acuzații că ar fi făcut un atac subtil la adresa colegei sale de distribuție, Gal Gadot, de origine israeliană și cea care interpretează rolul „Regina cea rea”. 

Albă ca Zăpada, urâtă de ambele tabere 

Gadot și-a apărat țara natală de furie și critici după masacrul comis de Hamas pe 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.500 de oameni în țară. Anul trecut, actrița a condus proiecția la Hollywood a unui videoclip de 47 de minute cu atrocitățile comise de Hamas în timpul atacului surpriză asupra Israelului din 7 octombrie.

O poveste clasică veche de peste 100 de ani a ajuns motiv de râcă între activiști
Foto: X

Proiecția a provocat proteste violente și a fost criticată ca fiind „insensibilă” față de palestinieni. Postarea pro-palestiniană a lui Zegler apare în contextul în care agitatorii anti-Israel au cerut un boicot împotriva filmului din cauza rolului lui Gadot. 

Practic, o poveste clasică veche de peste 100 de ani a ajuns motiv de râcă între activiști și este acum urâtă atât de cei pro Israel, cât și de pro palestinieni. 

Gal Gadot, văzută de fani ca fiind mai frumoasă

O altă problemă pe care o au internauții este că regina cea rea, adică Gal Gadot, ar fi mult mai frumoasă decât Zegler, Albă ca Zăpada. Au apărut, bineînțeles, meme-uri. Într-unul dintre ele, se văd pozele lui Zegler și Gadot, cu mențiunea ironică: „Albă ca Zăpada și Regina cea rea, care e geloasă pe frumusețea ei”. 

Rachel Zegler a ajuns ținta glumelor pe internet
Foto: X

În tot acest timp, Disney nu a scos un cuvânt vizavi de toată situația. Rămân multe întrebări fără răspuns în tot acest caz. Este oare corect ca poveștile pentru copii să fie folosite în aceste scopuri? Și până unde ar trebui să meargă curentul woke? Ar trebui el să meargă până într-acolo încât să se încalce adevăruri istorice ( exemplul Cleopatra) sau să folosească o poveste clasică pentru copii într-un context geopolitic extrem de sensibil (Albă ca Zăpada)? Până la urmă, fanii sunt cei care vor decide, prin decizia de a merge la cinema, sau nu, atunci când se va lansa filmul. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre