Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care vor să călătorească în Grecia sau doar tranzitează această țară că riscul de producere al incendiilor de vegetație este de gradul cinci în mai multe zone turistice.
Care regiuni sunt cele mai afectate
Zonele cu probleme sunt Regiunea Attica, Grecia Continentală (Beotia, Evia), Peninsula Peloponez (regiunile Arkadia și Lakonias). Precum și Macedonia Centrală: Chalkida și Muntele Athos, dar și regiunea Preveza.
De asemenea, sunt probleme în regiunile Rodopi, Xanthi, Kavala, Fokida, Fthiotida, dar și în insulele Samothrakis, Skyros, Kythira și Thassos. Sunt afectate și insulele Mării Egee Limnos, Lesbos și Chios, precum și insulele ionice, e vorba de Kefalonia, Zakynthos și Lefkada.
MAE le recomandă cetățenilor să se informeze înainte de a pleca la drum
Dată fiind această situație, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor să se informeze foarte bine înainte de a pleca la drum. Trebuie evitate și zonele în care sunt incendii în desfășurare dar și cele unde există risc ca acestea să se producă.
Potrivit MAE, cetățenii români trebuie să știe că, potrivit legislației elene, nu au voie să desfășoare activități în aer liber care produc scântei sau foc, pentru că se pot produce incendii. În cazul în care vor observa un incendiu, trebuie să sune la numărul unic de urgență 112 sau la 199, serviciul de pompieri.
Unde pot suna românii care au probleme
Românii vor primi asistență consular la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088. Apelurile vor fi redirecționate spre Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate, în regim de urgență, de operatorii call center în cel mai scurt timp.
Înainte de a pleca într-o călătorie, consulați paginile web: http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro. MAE vă reamintește să intrați și pe aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), unde veți obține informații utile dar și sfaturi pentru o călătorie fără probleme.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook