Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă! Ultima escrocherie telefonică face ravagii. Toți românii trebuie să știe ce au de făcut în cazul în care sunt sunați

Alertă! Ultima escrocherie telefonică face ravagii. Toți românii trebuie să știe ce au de făcut în cazul în care sunt sunați
 O nouă escrocherie face ravagii în România și în multe țări din Europa, iar Poliția Română a transmis o alertă în acest sens.

Poliția Română atrage atenția asupra unei campanii de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene (Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia). Este vorba de apeluri telefonice, în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor angajați din cadrul unităților bancare.

Acești hoți sună și pretind că lucrează la bănci, spunându-le persoanelor apelate că în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și, prin urmare, pentru a nu avea probleme și pentru a nu se trezi fără bani în cont, e obligatoriu să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi.

Victimele sunt convinse telefonic să își transfere banii în conturi controlate de hoți

Cu un discurs persuasiv, bănuiții conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educație financiară precară, să transfere banii în conturi bancare pe care aceste persoane le-au deschis la aceeași bancă, de unde sumele sunt apoi imediat transferate și transformate în criptomonede. Metoda e utilă pentru că astfel îngreunează depistarea urmelor hoților.

Ce recomandă poliția

Acest tip de înșelăciune este cunoscut sub denumirea de ,,phone number spoofing”. Conform Poliției Române, dacă primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, este imperativ necesar să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați de urgență celei mai apropiate unități de poliție.

„Până în prezent, Poliția Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa și preveni cetățenii”, au mai informat reprezentanții Poliției Române. Amintim că fraude bancare se desfășoară, periodic, și prin campanii online, mai precis prin intermediul unor e-mail-uri care replică informații de la băncile cu care victimele au relații  financiare.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre