Simona Ionescu / Redactor Șef

Alte amenzi pentru români. Ce va trebui să faceți din 11 noiembrie

Alte amenzi pentru români. Ce va trebui să faceți din 11 noiembrie
Guvernanții le-au dat românilor o altă veste neplăcută. Dacă nu-și vor asigura locuințele, vor primi amenzi. Dar asta nu e tot, pentru că polițele de asigurare a caselor, s-au scumpit.

Majorarea de 30% a intrat în vigoare începând cu data de 11 noiembrie. Amenzile bat la ușa celor care nu vor să își facă poliță de asigurare.

De de la 100 de lei la 130 de lei

Modificarea prețului pentru asigurările pentru locuințe este o modificare a legii care există din 2008, din perioada în care asigurarea pentru acestea e obligatorie. Pentru că românii evitau să o facă, pentru că amenzile nu existau, acum nu vor mai avea încotro.

Cine nu are asigurare de locuință, nu va mai putea să înscrie casa în cartea funciară

Dar veștile nu se opresc aici. Autoritățile susțin că românii care nu au sau nu-și vor face asigurare pentru locuințe, nu vor mai putea să-și înscrie casa în cartea funciară. Amenzile sunt cuprinse între 100-500 de lei. Pentru asigurările locuințelor de tip A despăgubirile sunt de 100.000 de lei.

Cine nu face asigurare pentru casă, primește amendă

Valoarea despăgubirilor pentru locuințele de tip B se ridică la 50.000 de lei. Potrivit asiguropedia.ro, locuința de tip A este „construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. De asemenea, locuința de tip B este „construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic”.

De ce este importantă o asigurare de locuință

Cele mai expuse riscuri ale locuințelor sunt instalațiile electrice defecte, mijloacele de încălzire, dar și fumatul în spații care nu sunt amenajate, precum și coșurile care nu sunt curățate sau defecte. Odată ce veți încheia o poliță de asigurare a casei veți fi despăgubiți în caz de incendiu, explozie, cutremur, inundații, furtună, grindină, furt etc. În cazul în care se întâmplă o nenorocire, sunt acoperite, prin asigurare și bunurile din casă, respective mobilier, aparate electrocasnice, etc.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre