Simona Ionescu / Redactor Șef

Ambalajele din plastic interzise în UE. Noi nu suntem pregătiți

Ambalajele din plastic interzise în UE. Noi nu suntem pregătiți
Oamenii aruncă pe stradă sau unde au chef pungi și sticle din plastic, tot felul de ambalaje. Toate acestea otrăvesc pământul, apa, aerul și pe noi. O directivă europeană din 2019 a interzis folosirea ambalajelor din plastic, din 3 iulie 2021. Noi nu suntem pregătiți.

Am băut un suc și aruncăm sticla goală pe stradă. Sigur, nu toți fac asta, dar sunt prea mulți cei cărora nu le pasă că otrăvesc pământul, apa și aerul. Mizeriile astea nu se distrug ușor, dar pot fi reciclate. Pungile din plastic rezistă în natură 150 de ani, iar PET-urile se degradează în 450 de ani.

Ambalajele din plastic interzise în UE

Ambalajele și produsele din plastic de unică folosinţă nu mai pot fi vândute în UE de sâmbătă, 3 iulie.

O directivă europeană (obligatorie) privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului intră în vigoare din data de 3 iulie 2021. Toate statele membre UE trebuie să o respecte. Decizia a fost luată în 2019 și au fost lăsați 2 ani de tranziție.

Farfuriile, paharele, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piaţă.

Noi nu suntem pregătiți să eliminăm plasticul

În cazul României, Directiva adoptată în urmă cu doi ani de Parlamentul European, nu a fost transpusă în legislaţia naţională. O Ordonanţă de Urgenţă în acest sens aşteaptă să fie aprobată de Guvern.

“Discutăm despre o chestiune extrem de importantă şi urgentă. Nu suntem în stadiul în care am putea să aprobăm varianta finală, dar înţeleg de la colegi că au avut loc multe discuţii. Unele dintre feedback-uri au lipsit din partea colegilor de la diverse ministere. Trebuie să mergem înainte şi să definitivăm textul de act normativ.

Ar putea exista şi măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv”, a explicat Tánczos Barna, ministrul mediului.

Oficialul a semnalat că “nu prea a primit semnale, nici sprijin” de la Ministerul Sănătăţii. Ministerul Economiei nu ştie să calculeze impactul sau consecinţele fabricării acestor produse din plastic, a spus demnitarul, la o conferință de presă.

“Nu prea am primit semnale nici sprijin nici de la Ministerul Sănătăţii. Țigările şi filtrele acelea care sunt single-use practic sunt cumva, într-un fel, în ograda, în curtea Ministerului Sănătăţii. Ministerul Economiei, ca în România de obicei, nu ştie să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse.

Indiferent de abordarea instituţională, noi avem obligaţia să implementăm Directiva şi să facem transpunerea în cursul verii. Acest lucru se poate face printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Dacă ne mişcăm destul de repede şi avem un ok din partea asociaţiilor, a producătorilor.

Putem eventual să mai aşteptăm un pic şi să vină înapoi Parlamentul, din septembrie, să intre pe procedură parlamentară standard. Acest lucru va genera un risc de penalităţi, de infringement din partea Comisiei. Nu suntem singura ţară care nu e gata cu această procedură, dar mie mi-ar fi plăcut să fim printre cei care au rezolvat aceste chestiuni în timpul stabilit”, a spus Tanczos Barna.

Farfuriile, paharele, tacâmurile de unică folosinţă, paiele sau beţişoarele de urechi nu vor mai putea fi puse pe piaţă

De ce sunt interzise ambalajele din plastic în UE

Datele Comisiei Europene (CE) arată că produsele de unică folosinţă din plastic au un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor. 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene fiind produse din plastic.

Directiva UE prevede zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea. De asemenea, ambalaje de mâncare, pahare, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic. Sunt incluse toate ambalajele din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

Statele membre UE trebuie să ia măsuri pentru a reduce consumul anumitor materiale plastice de unică folosinţă pentru care nu există alternativă. Adică, pentru căni de băut, inclusiv huse şi capace, şi recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat.

Directiva impune o reducere cantitativă ambiţioasă şi susţinută a consumului acestor produse până în anul 2026, comparativ cu valoarea de referinţă din 2022. Pe lista cerinţelor de colectare separată şi de proiectare pentru sticlele de plastic, se stabileşte o ţintă de colectare de 90% pentru reciclarea sticlelor de plastic până în 2029.


Știați? Pungile din plastic se degradează în 150 de ani, iar PET-urile în 450 de ani

Au înlocuit cimentul cu cenușă de hârtie. Vor să facă o autostradă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre