Simona Ionescu / Redactor Șef

Au înlocuit cimentul cu cenușă de hârtie. Vor să facă o autostradă

Au înlocuit cimentul cu cenușă de hârtie. Vor să facă o autostradă
Europenii caută soluții să scape de deșeurile care au invadat continentul. O soluție ecologică a fost găsită de constructori spanioli. Ei vor să înlocuiască cimentul, cu cenușă din hârtie.

Se construiește o autostradă lângă orașul spaniol Valencia. La prima vedere nu este nimic neobișnuit. Doar că se folosește un material ecologic care ne scapă și de deșeurile din hârtie.

Au înlocuit cimentul cu cenușă de hârtie

La Valencia se construiește o autostradă din cenușă de hârtie, în loc de ciment. Noua porțiune de autostradă construită la Font de la Figuera, lângă orașul spaniol Valencia, arată ca oricare alta. Însă, constructorul folosește cenușă de hârtie în loc de ciment, scrie ziarulromanesc.es.

„Avem nevoie de cele mai puternice materiale. De obicei, folosim ciment. Deși această cenușă de hârtie nu doar că arată ca cimentul, ci îndeplinește toate cerințele tehnice. În plus, este și ecologică”, explică Juan Jose Cepria Pamplona, manager de proiect al companiei Acciona.

Acesta consideră că utilizarea cenușii de hârtie în loc de ciment îi va permite să reducă semnificativ conținutul de carbon a șoselei.

„Impactul potențial al proiectului este enorm. Am calculat că putem elimina 65-75% din emisiile de CO2 asociate. La o scară mai largă, am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an”, spune Cepria Pamplona.

La Valencia se construiește o autostradă din cenușă de hârtie, în loc de ciment

Deșeurile din hârtie sunt distruse

Beneficiul cenușei de hârtie nu este doar reducerea emisiilor de carbon. Deșeuri de hârtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate devin sursă în construcții.

Autostrada din La Font de la Figuera este unul dintre cele trei proiecte pilot de acest fel, dar se fac deja alte planuri.

Proiectul paperChain, care reunește 20 de parteneri din 5 țări, intenționează să utilizeze 15% din deșeurile de hârtie care ajung în depozitele de gunoaie. Le vor transforma în materii prime secundare. Foto: Foto: ziarulromanesc.es


Locul din România unde nu se fură. Banii se lasă la stradă

Mihai Tatulici are stradă cu numele lui, dar o pensie de neimaginat

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre