Simona Ionescu / Redactor Șef

Amenzi usturătoare pentru românii care nu respectă legea. Puteți scoate din buzunar chiar și 15.000 de lei

Amenzi usturătoare pentru românii care nu respectă legea. Puteți scoate din buzunar chiar și 15.000 de lei
Românii care își hărțuiesc colegii la locul de muncă trebuie să aibă mare grijă pentru că legile sunt aspre. Vă veți trezi cu amenzi usturătoare.

Conform Legii nr. 167 din 7 august 2020, hărțuirea la locul de muncă se pedepsește cu amenzi drastice. Românii trebuie să fie foarte atenți, dacă nu vor să rămână cu portofelul gol.

Sunt mulți români care fac greșeli majore la locul de muncă, hărțuindu-și colegii, fără să știe ce-i așteaptă. Potrivit legii, cine nu-și vede de treaba lui poate plăti amenzi de până la 15.000 de lei și chiar pot fi cercetați penal. Legea 167 din 7 august 2020 arată că „hărțuire morală la locul de muncă și se sancționează disciplinar, contravențional sau penal, după caz, orice comportament exercitat cu privire la un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic de către un subaltern și/sau de către un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă.

„Conduită ostilă sau nedorită, comentarii verbale, acțiuni sau gesturi”

Care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme:

  1. a) conduită ostilă sau nedorită;
  2. b) comentarii verbale;
  3. c) acțiuni sau gesturi”.
Amenzi pentru românii care nu respectă legea

Angajatorii pot plăti amenzi între 30.000-200.000 de lei

Dacă angajatorul știe despre ce se întâmplă cu cei pe care-i „păstorește” și nu a luat nici fel de măsuri pentru a opri comportamentul abuziv, poate primi, la rândul său, amenzi între 30.000-200.000 de lei. În consecință, angajatorul e obligat să ia atitudine imediat ce a aflat despre comportamentul colegilor și să stabilească sancțiuni disciplinare în regulamentul intern al companiei. Astfel, angajații vor învăța să se comporte regulamentar.

„Nici un angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat”

Persoanele care sunt victime ale hărțuirii trebuie să aducă dovezi ale hărțuirii morale sau fizice. „Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau că a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă”, se mai arată în lege.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre