Recent, a fost publicat cazul unui artist care a uitat să dea facturi, dar și să achite TVA pentru serviciile prestate atât online cât și offline.
Inspectorii ANAF l-au luat imediat la ochi și i-au impus plata retroactivă a TVA pentru serviciile prestate. „Urmare a verificărilor efectuate, organele de inspecție fiscală au constatat că PF X nu a întocmit evidența contabilă și nu a emis facturi pentru livrările efectuate, nu a prezentat organelor de inspecție fiscală documente justificative din care să rezulte taxa pe valoarea adăugată deductibilă.
Ca atare, pentru serviciile prestate de contribuabilul verificat (…), organele de inspecție fiscală au stabilit TVA colectată suplimentar în sumă de X lei, în conformitate cu prevederile art. 291 alin. 1 lit. b din Codul fiscal (cota standard de TVA de 19% – n. red.), acestea fiind operațiuni taxabile”, scrie în raport.
Românul pus la zid de ANAF este artist interpret
Conform informațiilor oferite de ANAF, persoana este artist interpret, care participa la diverse evenimente culturale, educaționale, cinematografice, dar și de divertisment, umanitare, sociale, de promovare și publicitate. De asemenea, acesta își edita și conținutul și posta videoclipurile pe platformele de socializare și pe cele de video streaming.
Cum s-a calculat ce TVA trebuie să plătească
Suma pe care artistul trebuie să o dea statului s-a calculat după ce inspectorii ANAF au verificat contractul de cesiune și impresariere artistică, inclusiv actele adiționale, anexele plus adeverințele de venit.
De asemenea, s-au studiat extrasele de cont, dar și documentele din care reieșeau cum a făcut venituri folosind platformele online. Artistul activa potrivit codului CAEN 9003 (activități de creație artistică). Inspectorii ANAF au făcut investigații în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 – 31 martie 2023.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook