Simona Ionescu / Redactor Șef

ANPC trage un semnal de alarmă: legumele și fructele de la tarabe nu sunt mereu din curtea țăranilor

ANPC trage un semnal de alarmă: legumele și fructele de la tarabe nu sunt mereu din curtea țăranilor
Câtă încredere să mai aibă un roman atunci când achiziționează fructe și legume de la piață? Să fie oare cei de la care le cumpără producători adevărați?

Comisarii ANPC au descoperit nereguli în ceea ce privește certificatele de producători, majoritatea fiind false. Iar legumele și fructe sunt cumpărate de la depozitele angros și revândute ca fiind din grădinile țăranilor.

ANPC trage un semnal de alarmă în ceea ce privește autenticitatea certificatelor de producător

În cadrul programului ”Academia Comisarilor”, o inițiativă a Autorității Naționale pentru Protecșția Consumatorilor menită să contribuie esențial la perfecționarea tinerilor comisari ai instituției, prin lucrul în echipe mixte, în cadrul operațiunilor de control, au fost extinse verificările ca urmare a controalelor realizate acum câteva zile la piețele agroalimentare din toată țara, printre care s-a numărat, în acel moment și Piața Obor.

La tarabele pline de legume și fructe, prezentate ca fiind românești, se aflau diverse persoane care prezentau echipelor de control ”certificate” prin care atestau calitatea de așa-zis producător.

Pericol cu certificatele de producători de legume și fructe

Comisarii ANPC au pornit prin satele României, pentru a verifica autenticitatea acestor acte și veridicitatea celor înscrise acolo. Au solicitat, la fața locului, să viziteze grădinile, câmpurile și livezile unde sunt produse legumele și fructele găsite pe tarabe, în piețe, dar, în majoritatea copleșitoare a cazurilor, nu au avut ce să vadă.

”Am demarat această acțiune în urmă cu ceva timp, dar nu am reușit să obținem materiale, așa cum au făcut-o mai tinerii noștri colegi. Dacă ar fi să adunăm cantitățile de legume și de fructe înscrise în certificatele de producător, ce s-au dovedit și se vor dovedi a fi false, probabil ne vom da seama că produsele românești, și la acest capitol, sunt în pericol.

Exemplul celor din Academia Comisarilor este unul ce trebuie implementat la nivelul fiecărui județ. Sper să nu rămânem singurii ce constată acest lucru”, a declarant Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Cum se intră în posesia unui fals certificate de producător

Mulți dintre vânzătorii verificați au recunoscut că achiziționează de la diverse piețe de gros produsele, pe care apoi le revând, sau că le cumpără de la producătorii reali, care se află în cu totul alte zone și le comercializează, la tarabă, fără a respecta contextul legal al acestei activități.

Unii dintre ei explică, chiar, cum au intrat în posesia ”certificatelor de producător”, cum folosesc mici spații cultivate, pentru a putea primi certificatele, dar că achiziționează din alte părți cantitățile mult mai mari, în realitate, de legume și fructe, de pe tarabe.

Verificările pe această temă, care vor continua în toată țara, sunt menite să avertizeze organele statului care emit aceste documente, asupra fenomenului atât de des întâlnit în țară, încât producătorii români nu pot avea acces direct la aceste posibilități de comercializare.

Sursă foto: playtech

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre