Simona Ionescu / Redactor Șef

Anunțul Institutului de Cercetare pentru Fizica Pământului. Românii sunt puțini mai în singuranță când e vorba de cutremure – iată de ce!

Anunțul Institutului de Cercetare pentru Fizica Pământului. Românii sunt puțini mai în singuranță când e vorba de cutremure – iată de ce!
Aseară, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că a cumpărat și a început să pună în funcțiune o serie de echipamente de ultimă generație pentru efectuarea de măsurători interdisciplinare. Între intrumente sunt și drone care fac măsurători ale suprafeţei pământului.

„INCDFP a început să pună în funcţiune o serie de echipamente de ultimă generaţie pentru efectuarea de măsurători interdisciplinare. Printre instrumentele pregătite se numără drone cu Lidar, gravimetru absolut, senzori seismici wireless şi staţii seismologice temporare, care vor fi utilizate pentru explorarea unor zone de studiu diverse.

Dronele cu Lidar permit cercetătorilor să facă măsurători de înaltă precizie ale suprafeţei Pămîntului, inclusiv în zonele greu accesibile.

Drona intrată în dotarea Institutului de Cercetare pentru Fizica Pământului

Gravimetrele absolute sunt utilizate pentru a măsura variaţiile în câmpul gravitaţional al Pământului, ceea ce poate oferi informaţii valoroase despre structura geologică şi dinamica planetei noastre. Senzorii seismici wireless şi staţiile seismologice temporare sunt utilizate pentru a monitoriza mişcările seismice şi pentru a înţelege mai bine procesele care duc la producerea cutremurelor şi alte evenimente geologice importante.

Stații seismologice moderne

Aceste echipamente de ultimă generație reprezintă un pas important pentru cercetarea geologică și geofizică, prin faptul că permit aplicarea unor noi modalităţi de explorare ale zonelor de studiu și, totodată, contribuţia la evoluția acestui domeniu prin rezultatele obținute”, au precizat specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului într-un comunicat de presă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre