Simona Ionescu / Redactor Șef

Anunțul momentului. Statul își retrage ajutorul financiar dat românilor. Iată când intră banii pe card pentru ultima dată

Anunțul momentului. Statul își retrage ajutorul financiar dat românilor. Iată când intră banii pe card pentru ultima dată
Potrivit specialiștilor, o firmă din România plătește factura dublu față o altă firmă din vestul Europei.

Anul trecut, gospodăriile din România au plătit cel mai mare preț pentru energia electrică, iar situația se va înrăutăți.

Prețul plătit de români pentru electricitate este dublu față de media Uniunii Europene, polonezii au plătit o treime din suma scoasă din buzunar de noi, iar ungurii un sfert. Urmează cehii, danezii și belgienii, iar în Olanda s-a plătit un preț de cinci ori mai mic decât al românilor.

Dispar cardurile de energie

Și pentru că se poate și mai rău, ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a dat cea mai tristă veste: de anul viitor dispar cardurile de energie plătite din bani europeni. Și acest lucru se întâmplă pentru că Uniunea Europeană nu mai vrea să prelungească sprijinul. Ultima tranșă va intra în toamna acestui an.

Adio, carduri de energie!

Ajutorul se acordă în două tranșe

De acest ajutor au beneficiat peste patru milioane de români, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul a fost acordat în două tranșe, 700 de lei fiecare și se poate folosi pentru plata electricității, a gazului, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Până acum au fost emise peste două milioane de carduri de energie care au fost distribuite românilor vulnerabili, după ce au fost soluționate 17.700 de anchete sociale.

Cardurile se mai pot folosi până pe 27 decembrie 2023

În februarie 2023 s-a acordat prima tranșă de bani, iar cea de-a doua, adică ultima, va intra în septembrie anul acesta. Cei care primesc acest sprijin îl pot folosi până la data de 27 decembrie 2023.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre