Simona Ionescu / Redactor Șef

Așa arată meniul anului 2054. De la salata de greieri la spaghete verzi și bile de „carne” făcute dintr-o plantă acvatică

Așa arată meniul anului 2054. De la salata de greieri la spaghete verzi și bile de „carne” făcute dintr-o plantă acvatică
Adio mici, fripturi și alte bunătăți în viitor. Meniul va fi format din greieri sub formă de salată și spaghete verzi. Ați mânca așa ceva?

Inteligența artificială a dezvăluit cum vor putea arăta meniurile peste 30 de ani, când omenirea va fi obligată să mănânce „durabil”, pentru a ajuta la salvarea planetei. Ce spuneți de salată de greieri și spaghete verzi?

Experții au folosit instrumentul de inteligență artificială Midjourney pentru a da viață meniului anului 2054, care include mâncăruri bizare precum salata de greieri, carnea crescută în laborator și spaghete cu plante de apă. Există chiar și spaghete verzi și bile de „carne” făcute dintr-o plantă acvatică, care par desprinse direct din bucătăria unei alte galaxii.

Preparatele viitorului au o amprentă de carbon mai mică decât preparatele clasice

Este posibil ca până în 2054 să asistăm chiar la introducerea alimentelor tipărite 3D. În imagine, o friptură imprimată 3D, așa cum a fost imaginată de AI

Aceste creații neobișnuite ar putea înlocui mâncărurile preferate de familie, cum ar fi friptura tradițională de duminică sau fish and chips, cred cercetătorii. Ele au o amprentă de carbon mai mică decât aceste preparate clasice, ceea ce înseamnă că ar putea contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice.

Dar oare cine ar putea să mănânce așa ceva? Imaginile au fost create împreună cu Midjourney de o echipă de experți de la FixOurFood, un program de cercetare condus de Universitatea din York, și de retailerul britanic Co-op.

„În ultimii 30 de ani am asistat la salturi științifice în ceea ce privește produsele mai durabile, care erau de neimaginat pentru majoritatea în 1994. De la carnea cultivată în laborator la agricultura verticală, viitorul alimentelor este gata să revoluționeze modul în care mâncăm”, a declarat Bob Doherty, directorul FixOurFood.

Superalimentele viitorului

Salată de greieri

Întrucât studiile arată că lactatele și carnea roșie sunt responsabile pentru o mare parte din emisiile de gaze cu efect de seră, experții cred că insectele vor fi o bună alternativă. Greierii, viermii și furnicile sunt prietenoase cu mediul înconjurător, deoarece consumă mai puține resurse naturale decât creșterea animalelor și reprezintă, de asemenea, o alternativă sănătoasă la carne.

Acestea au fost deja prezentate ca fiind următorul „superaliment”, deoarece sunt pline de proteine, nutrienți, potasiu, magneziu și de trei ori mai mulți acizi grași decât omega-3 din somon.

Vom mânca și termite

Pe lângă greieri, experții de la FixOurFood sugerează că ne vom înfrupta din lăcuste și chiar termite, cunoscute pentru daunele pe care le provoacă clădirilor. Între timp, în Statele Unite, restaurantele au servit cicade, insecta zgomotoasă care în prezent roiește peste statele din sud. „Până în 2054, britanicii vor avea în farfurie insecte comestibile, iar noi am putea asista la zdrobirea greierilor mai repede decât a cerealelor integrale”, a declarat Doherty.

Carne cultivată în laborator

Spaghete verzi și carne din plante de apă

Carnea cultivată în laborator este încă supusă unor obstacole legale și de reglementare, dar până în 2054, echipa crede că aceasta va putea fi cumpărată „la liber”. Este o alternativă la carnea animalelor reale, având în același timp un gust aproximativ identic. Se ia o mostră de celule de la un animal viu care este apoi crescută sau „cultivată” în laborator pentru a crea o masă cărnoasă, folosind mai puține resurse și mai puțin spațiu.

Spaghete de plante de apă

Deși fructele și legumele au emisii mai mici decât carnea, echipa este îngrijorată de faptul că schimbările climatice vor reduce disponibilitatea unor opțiuni populare, cum ar fi avocado. Prin urmare, ei se așteaptă ca speciile de plante neobișnuite să ofere o alternativă, inclusiv puțin cunoscuta ferigă acvatică azolla.

Experții de la Universitatea Yale au afirmat că azolla poate capta dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, din aer și ar putea fi mai rezistentă la schimbările climatice decât legumele obișnuite.  Aceasta a fost descrisă de Project Regeneration ca având o „textură crocantă” și un gust „pământesc și care amintește de pădure”.

Azolla ar putea fi, de asemenea, imprimată 3D în forme pe care le cunoaștem, de la spaghete și bile de „carne” la burgeri și chiar lichidă pentru a face o supă, arată imaginile AI. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre