Se estimează că moneda europeană ar putea să depășească cinci lei și să ajungă la valoarea de 5,0438 lei/euro. Asociaţia CFA România estimează o rată a inflaţiei de 8,21%, pentru următorul an.
„S-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M”
„În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în economie s-a redus. Consistentă cu această evoluţie, este observată o anumită revenire a anticipaţiilor inflaţioniste. Astfel, s-au majorat atât inflaţia anticipată pentru următoarele 12 luni, cât şi rata de dobândă ROBOR 3M comparativ cu valorile înregistrate în exerciţiul anterior.
De asemenea, cum o taxare suplimentară conduce la o scădere a cererii, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus faţă de exerciţiul anterior”, a declarat Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, citat de capital.ro.
Crește euro, scad prețurile la case
Dată fiind această situație, salariile nu se adaptează la inflație, iar dările se preconizează că vor crește anul viitor cu 13,8% în București. Cât privește cursul de schimb euro/leu, un procent de 94% dintre participanți spun că în următorul an leul se va deprecia, comparativ cu valoarea din acest moment.
Se estimează că valoarea medie va fi de 5,0438 lei pentru un euro. Un procent de 50% dintre participanți estimează și o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, iar 31,3% anticipează în următoarele 12 luni o stabilitate. Pentru acest an, deficitul bugetului de stat este de 5,5%.
Se preconizează și că datoria publică calculată ca procent în PIB se va majora în următoarele 12 luni la 55%. Asociaţia CFA România are în acest moment peste 250 de membri, care dețin titlul de Chartered Financial Analyst (CFA), dar mai are și aproape 100 de candidați la unul din nivelurile de examinare. Instituția este una dintre cele 160 de societăți membre ale CFA Institute și promovează interesele specialiștilor în investiții.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook