Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție la ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români! Anunţul vine de la şeful Casei de Pensii

Atenție la ce se întâmplă cu pensiile a milioane de români! Anunţul vine de la şeful Casei de Pensii
Milioane de români vor fi afectați de ceea ce urmează. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul. Măsura va urma după luna septembrie.

Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunță că o parte dintre pensiile românilor vor creşte odată cu noua reformă. Acesta a mai precizat că până în luna septembrie toate dosarele vor fi evaluate și a mai avut o veste bună: nicio pensie nu va scădea.

„În urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea”, iar „pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”, a punctat Baciu. Recalcularea pensiilor a început deja, iar calculele ar trebui încheiate în luna septembrie.

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii.

Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…).  Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important.

Urmărim două lucruri foarte importante: în primul rând, corectăm toate dosarele aflate în plată, separăm stagiile de cotizare contributive şi necontributive, pentru că noul act normativ va avea o nouă componentă de contributivitate față de ce avem în prezent”, a declarat preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.

Cîte dosare au fost deja evaluate

Un n umăr de 1.000 de oameni lucrează special pentru această operațiune de recalculare a pensiilor. Iar conform șefului Casei Naționale de Pensii, numărul total de dosare de evaluat este undeva la 4,7 milioane, din care aproape 3,5 milioane de dosare au fost deja evaluate. la finalul încheierii procedurii de evaluare va începe recalcularea pensiilor.

„În urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea. Noi urmărim să ajustăm aceste pensii pentru că de-a lungul timpului s-a creat o serie de inechități în sistemul public de pensii şi aici mă refer în special la faptul că actuala lege a fost modificată de foarte multe ori în ultimul timp și avem persoane aflate în plată care au calculată pensia pe diferite acte normative de-a lungul timpului, astfel încât la aceeași contributivitate, practic la același număr de puncte există cuantumuri de pensie diferite.

Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată. Pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare”, a mai spus Daniel Baciu, conform sursei citate.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre