Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție la vreme! Azi și mâine avem ploi, furtuni și grindină periculoase

Atenție la vreme! Azi și mâine avem ploi, furtuni și grindină periculoase
Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de tip cod portocaliu de vijelii. Această avertizare este valabilă de sâmbătă, de la ora 12, până la ora 23:00.

În această perioadă pot avea loc ploi torențiale, vijelii de intensitate mare și grindină de dimensiuni apreciabile. Vineri seară, în Mehedinți, grindina a avut dimensiuni de 2,5 cm.  Specialiștii spun că pot apărea inundații și viituri.

Potrivit meteorologilor, vijeliile se vor intensifica, iar avertizările de vreme rea se extind și pentru ziua de azi, sâmbătă. Rafalele de vânt vor înregistra între 80 și 100 de km/h. De asemenea, cantitățile de grindină vor fi medii și mari.

Meteorologii spun că fenomene precum cele de ieri, din Arad, ar putea să se repete. Vineri seară, o furtună puternică a produs pagube în mai multe zone din judeţul Arad, inclusiv în municipiul Arad. Acoperișurile a mai multor case și chiar și blocuri au fost distruse de rafalele de vânt, care au ajuns la viteza de 144 km/h. Arbori au fost pur și simplu smulși din rădăcini, la fel și unele acoperișuri ale caselor au fost distruse. Spitalul de Urgență Arad a suferit și el daune serioase, după ce vântul puternic a decopertat izolația de pe pereți.

O furtună puternică a fost și la Timișoara. Iar în Maramureș s-au înregistrat căderi de apă de peste 100 l/mp.

Vremea în București și Ilfov

Meteorologii au vorbit și despre ziua de duminică, când vremea se va mai îndrepta, dar va rămâne instabilitatea atmosferică. Specialiștii spun că cele două valuri de aer cald și rece se vor omogeniza, iar posibilitatea formării fenomenelor meteo extreme va scădea.

”Ziua de duminică va aduce o vreme ceva mai bună, vor mai fi manifestări de instabilitate, dar masa de aer deja se va omogeniza, nu vor mai fi diferențe mari dintre masa de aer rece care vine dinspre Europa centrală și cea caldă preexistentă”, a explicat meteorologul Mihai Huștiu la un post tv.

În București, sâmbătă și duminică, maximele vor ajunge la 31-32 de grade, potrivit prognozei speciale pentru Capitală, emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

A fost emisă o avertizare meteo de cod portocaliu pentru București și județul Ilfov, valabilă astăzi, în intervalul orar 12:00 – 23:00. Astfel, azi, până la ora 23.00, vremea va fi instabilă. Temporar cerul va avea înnorări și, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu vijelii puternice, grindină, ploi torențiale și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi de circa 20 l/mp și izolat peste 25 l/mp.

Temperatura maximă, mai scăzută decât în ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 32 de grade.

Prăjitura „Napoleon”,  desertul cu puține ingrediente

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre