Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție! O nouă înșelătorie face ravagii pe internet. „Vă rog să o votați pe Adeline…”

Atenție! O nouă înșelătorie face ravagii pe internet. „Vă rog să o votați pe Adeline…”
O nouă înșelătorie face ravagii pe internet. Celor care pică în plasa escrocilor și accesează linkurile primite li se fură toate datele personale.

Cea mai nouă metodă de escrocherie pe internet a luat amploare, după ce mesaje suspecte au început să fie trimise inclusiv de persoane apropiate, pe WhatsApp. Tot mai mulți internauți, dar și persoane publice, au postat în mediul online mesajele pe care le-au primit și care ascund, de fapt, o escrocherie. 

Acest tip de virus trimite mesaje automate contactelor din listă pentru a vota o tânără gimnastă într-un anumit concurs. Una dintre persoanele care a atras atenția asupra acestei metode este jurnalista Sonia Simionov. 

O nouă înșelătorie de pe internet le cere celor vizați să sprijine o gimnastă 

„Bună, ați putea vota pentru Adeline aici, vă rog frumos? Aceasta este fiica prietenilor mei. Școala organizează un concurs pentru ei, al cărui premiu este grantul educațional al anului. Vă mulțumesc foarte mult pentru ajutor!”, este mesajul pe care mai mulți români l-au primit zilele acestea, pe Whatsapp, de la cunoscuți.

Odată accesat linkul care vine împreună cu acest text, același tip de mesaj va fi trimis către cei din lista de contacte. Ulterior, contul de Whatsapp se blochează. Apoi, va apărea un nou mesaj în care vi se solicită să donați bani într-un cont pentru o persoană cu probleme de sănătate. De asemenea, tot pe Whatsapp, veți primi o imagine care, de fapt, ascunde un virus ce fură toate datele personale. 

Ce trebuie să faci, dacă ai accesat linkul cu virus 

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis un avertisment în acest sens. 

„DNSC a fost notificat de mai mulți utilizatori cu privire la un nou val de tentative de fraudă ce au ca scop compromiterea conturilor pe anumite platforme de mesagerie instantă, precum WhatsApp. Conturile compromise sunt folosite ulterior pentru propagarea unor alte fraude de natură financiară”, este o parte din mesajul transmis. 

Dacă ai accesat deja link-ul și ai introdus datele personale, trebuie să schimbi cât mai repede parolele. Este recomandat ca utilizatorii să își schimbe parolele la toate conturile de pe rețelele de socializare. Astfel, aceștia pot preveni un posibil furt de identitate, cât și a unor sume importante de bani.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sonia Simionov (@soniasimionov)

Autoritățile le recomandă utilizatorilor să se informeze despre astfel de acțiuni din surse sigure, iar atunci când accesează astfel de link-uri să verifice dacă într-adevăr acestea sunt valide. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri