Simona Ionescu / Redactor Șef

Magie de toamnă: înghețată cremoasă cu dovleac

Magie de toamnă: înghețată cremoasă cu dovleac
Cine a zis că dovleacul e doar pentru plăcinte n-a gustat această înghețată irezistibilă! Când toamna aduce în bucătărie miros de scorțișoară și culori arămii, e momentul perfect pentru a transforma dovleacul într-un desert care cucerește din prima linguriță.

Această înghețată aromată cu dovleac e desertul neașteptat al toamnei pe care vă invităm să îl descoperiți. Este fină, cremoasă, cu miere și nucă.

De ce să experimentați cât mai multe preparate cu dovleac de plăcintă

Dovleacul de plăcintă nu este doar o delicatesă de toamnă, ci și un superaliment în adevăratul sens al cuvântului. Gustul său dulce și textura catifelată îl fac ușor de integrat în alimentație – de la piureuri și supe-cremă, până la deserturi fine sau smoothie-uri. Fiecare porție aduce un plus de culoare, energie și sănătate, transformând toamna într-un adevărat festin nutritiv.

Conține vitamina A în cantități impresionante, datorită betacarotenului, pigmentul natural care îi dă nuanța intens portocalie. Această vitamină este esențială pentru menținerea sănătății ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. În plus, dovleacul furnizează și vitaminele C, E și K, precum și minerale importante precum potasiul, magneziul, fierul și zincul.

Ingrediente pentru înghețată cremoasă cu dovleac

  • 250 g dovleac copt
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri de miere
  • 1 linguriță de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 50 g nucă mărunțită

Mod de preparare

Toamna, dovleacul e vedeta sezonului. Se taie pe jumătate, i se scot semințele și se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu partea tăiată în jos. Cuptorul, încălzit la 180°C, îl transformă încet într-o pulpă moale și parfumată, perfectă pentru deserturile de toamnă.

Dintr-o parte a dovleacului copt, aproximativ 250 de grame, se pregătește baza pentru înghețată. Pulpa se amestecă cu miere, vanilie și scorțișoară. Cu un tel sau, pentru o textură mai fină, cu un mixer sau blender, se omogenizează totul până devine o compoziție catifelată. Apoi se adaugă smântâna, laptele și nucile mărunțite și se bate până amestecul ajunge la cremozitatea dorită. Înghețata cu dovleac astfel preparată se toarnă într-un recipient și se lasă la congelator timp de 24 de ore, în așteptarea momentului magic.

Pe parcursul preparării, dacă nu vi se pare suficient de dulce, se pot adăuga mai multe linguri de miere sau îndulcitor. Ideal e ca, odată la câteva ore, cel puțin în prima parte a procesului, să amestecați crema, pentru a nu se forma cristale de gheață.

Înghețata cu dovleac se servește în compania unui chec, tot cu dovleac, pentru a simți din plin aroma vedetă a sezonului. Sau o puteți servi cu diverse toppinguri, de la miere la ciocolată sau nuci prăjite.

Foto: Instagram

Vrei să critici sau să lauzi ceva? Atunci nu ezita să ne scrii în Comentarii! Exprimă opinia într-un limbaj civilizat!

01

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *