Prețurile asigurărilor auto obligatorii vor fi plafonate la valoarea din martie anul trecut, în baza unui proiect al ASF. Acesta este anunțul de ultimă oră al purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Apostol, făcut la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară va prezenta un proiect în acest sens Ministerului Finanțelor, după ce falimentul companiei Euroins a stârnit temeri că va provoca o majorare a tarifelor pe piața de profil.
Daniel Apostol spune că măsura ar fi fost discutată cu principalele companii și ar avea drept obiectiv să permită echilibrarea pieței.
„Asiguratorii vor oferi această poliță la prețurile practicate cu un an în urmă, ceea ce va face ca asigurații să nu mai suporte costul inflației din ultimul an. Mai mult, propunem ca prețurile practicate de companiile de asigurare la polițele RCA să nu poată fi crescute peste valorile respective din martie 2022 pentru o perioadă determinată de timp, care să permită reechilibrarea, reașezarea pieței. Venim cu o propunere de jumătate de an, de șase luni.
Ce se întâmplă cu polițele de asigurare Euroins pe care le dețin acum milioanele de români?
După ce ASF a suspendat autorizația Euroins, măsură contestată de asigurator, Guvernul a anunțat că va lua măsuri pentru ca nici unul dintre cei 2,5 milioane de români cu polițe Euroins să fie afectat. Aceștia vor putea fie să păstreze polițele până când instanța va lua decizia finală legată de faliment, caz în care Fondul de Garantare le va plăti pagubele în caz de accident, în limita a 500.000 lei pentru fiecare contract, fie să denunțe contractele cu Euroins și să încheie altele cu companii fără probleme financiare.
Se cere anchetarea serioasă a cazului
Atunci când a semnalat că lucrurile sunt periculoase la Euroins, COTAR a transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României, inclusiv președintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, o solicitare de audiere a persoanelor vinovate de majorarea cu 40% a prețului RCA și de prăbusirea societății de asigurări Euroins.
„Domnule Președinte Marcel Ciolacu, nu mai putem pune batista pe țambal asa cum Parlamentul României, Direcția Națională Anticorupție și DIICOT au procedat până acum, în jaful numit City Insurance. Cei 10 milioane de șoferi din România care astăzi plătesc un preț al RCA majorat cu 200%, la care se adaugă majorarea prețului RCA cu încă 40% de zilele trecute, vor să știe vinovații. Acest popor, care anul viitor se prezintă la urnele de vot, merită mai mult respect din partea instituțiilor românești!” – a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook