Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenţie! Ştire falsă: “Tir plin cu cadavre la Bucureşti”

Atenţie! Ştire falsă: “Tir plin cu cadavre la Bucureşti”
O ştire falsă a circulat pe Internet: “Tir plin cu cadavre la Bucureşti”. Anunţul pretinde că 250 de persoane decedate din cauza COVID-19 au fost găsite într-un tir. Fotografia ataşată este din 2018, în Guadalajara (Mexic).

O ştire falsă a circulat pe reţelele de socializare. Se referă la România unde morţii de COVID-19 nu mai au loc la morgă şi sunt transportate cu tirurile.

Ştirea este ilustrată cu o fotografie , în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

Ştire falsă: “Tir plin cu cadavre la Bucureşti”

Ştirea falsă: „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume! Valul de virus ce loveşte ţara noastră de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice. Azi dimineaţă, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitală, unde se îndreptă acesta deocamdată nu se cunoaşte. Şoferul a fost reţinut pentru 72 de ore, Poliţia a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanţele incidentului. Autorităţile încă nu au venit cu o explicaţie.”

Grupul de Comunicare Strategică: Avertisment fake-news

Grupul de Comunicare Strategică a emis un avertisment pentru această ştire falsă.

“Atenționăm opinia publică asupra unor informații false puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, care sunt propagate pe rețelele de socializare.  Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook.  Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: «UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAȚĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOȚI SUNT MORȚI DE СОVID».  Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!
Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre