Simona Ionescu / Redactor Șef

Au primit din partea Poștei Române formulare gata completate cu datele lor, pentru a face donații. Compania de stat a fost amendată

Au primit din partea Poștei Române formulare gata completate cu datele lor, pentru a face donații. Compania de stat a fost amendată
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancționat Poșta Română cu 5.000 de euro pentru nerespectarea regulamentelor GDPR.

Angajații de la Poșta Română au primit din partea departamentelor avizate ale companiei declarații fiscale gata completate cu datele personale ale fiecăruia. E vorba despre Formularul 230, prin care se poate redirecționa 3,5% din impozitul pe venit. În urma acestui demers, unul sau mai mulți angajați au sesizat autoritatea care asigură protecția datelor cu caracter personal.

Poșta Română nu a contestat amenda și a și achitat-o, potrivit unui comunicat de presă:

”Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat în cursul lunii aprilie 2023 o investigație la operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5 alin. (1) lit. a) și alin. (2), raportat la art. 6 alin. (1)din Regulamentul (UE) 2016/679.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 24.719,50 lei, echivalentul sumei de 5.000 EURO.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unor sesizări referitoare la completarea Formularului 230 de către operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. cu date cu caracter personal ale propriilor angajați, în vederea redirecționării procentului de 3,5% din impozitul anual pe venit al acestora către o fundație aparținând aceluiași operator.

În cadrul investigației efectuate s-a constatat faptul că în cursul lunii ianuarie 2023, operatorul a completat parțial Formularului 230 cu date ale angajaţilor, respectiv cu nume, prenume și CNP, fără să existe o obligaţie legală a acestuia în acest sens și fără să facă dovada îndeplinirii vreunei alte condiții din cele prevăzute la art. 6 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 (cum ar fi consimțământul salariaților). Subliniem că operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată, în acord cu dispozițiile art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Pe lângă sancțiunea cu amendă, operatorului i s-a recomandat să ia toate măsurile necesare pentru ca, în toate situațiile, datele personale să fie prelucrate în conformitate cu principiile de prelucrare prevăzute la art. 5 din Regulamentul (UE) 2016/679 și în baza unui temei legal, stabilit potrivit art. 6 din Regulamentul (UE) 2016/679.

Operatorul Compania Națională Poșta Română S.A. a achitat întreaga amendă aplicată, respectiv echivalentul sumei de 5.000 EURO”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre