Simona Ionescu / Redactor Șef

Aveți grijă cum folosiți cardurile bancare în 2021! Se schimbă totul

Aveți grijă cum folosiți cardurile bancare în 2021! Se schimbă totul
Anul 2021 va veni cu multe schimbări majore în viața noastră. Nu era îndeajuns cu regulile din pandemie, vin și băncile cu modificări la plata cu cardul. Se schimbă totul.

Sunt tot mai mulți hackeri puși pe treabă să golească conturile bancare. Cei mai mulți păgubiți sunt cei care au parole slabe, care accesează site-urile de cumpărături fără să fie atenți dacă sunt false. Vor fi reguli noi din 2021.

Aveți grijă cum folosiți cardurile bancare în 2021!

Vor fi reguli noi în 2021, privind plățile cu cardul, așa cum vor fi în tot spațiul Uniunii Europene.

Este nevoie ca plățile bancare electronice să fie securizate. Și sistemul bancar din România introduce noile protocoale de securizare, care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021, sporind astfel protecţia şi confidenţialitatea datelor financiare ale consumatorilor care efectuează tranzacţii online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european.

Băncile au început deja să își anunțe clienții despre aceste modificări. Consumatorii vor confirma prin autentificarea strictă tranzacţiile online cu cardul pe site-uri din spaţiul economic european.

Această reglementare unitară pentru toţi consumatorii europeni face parte din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2) şi este preconizată să contribuie la creşterea încrederii consumatorilor şi să dinamizeze plăţile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul.

De ce se impun noi reguli la plata cu cardul bancar

Creşterea gradului de adoptare a plăţilor electronice va contribui la limitarea economiei subterane, spun specialiștii UE.

Comercianţii online trebuie să solicite autentificarea plăţilor prin implementarea noilor protocoale de securitate în platformele comerciale online, iar băncile emitente ale cardurilor trebuie să asigure autentificarea strictă.

Pentru a avea o experienţă cât mai uşoară, biometria (autentificarea cu amprentă/ recunoaştere facială) poate fi o opţiune de autentificare a tranzacţiilor, autentificare care are loc în aplicaţiile băncilor de internet/mobile banking/aplicaţiile de semnare tranzacţii (e-token) /wallet-uri.

Această metodă a înregistrat o adopţie accelerată din partea consumatorilor, fiind considerată o metodă simplă şi rapidă de a efectua tranzacţiile în siguranţă.

Pentru consumatorii care nu au acces la o astfel de metodă, băncile vor implementa şi alte opţiuni de autentificare a tranzacţiilor, de tipul unei parole statice. Fiecare emitent de carduri din România a comunicat deja sau umează să comunice clienţilor proprii care sunt metodele de autentificare a tranzacţiilor online cu cardul şi care sunt modificările aduse fluxurilor actuale.

Cum se va putea plăti cu cardul în 2021

  • Autentificare şi semnare în aplicaţia de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii;
  • Cod primit prin SMS + parolă statică (opţiune de back-up în condiţiile în care clienţii nu au acces la aplicaţia de internet banking);
  • Cod primit prin SMS + amprentă;
  • Cod generat într-o aplicaţie de semnare tranzacţii (e-token) + amprentă.

Cine e noua directoare de la „Matei Balș”, devenită vedetă de la o poză

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre