Avocata prințului Paul al României: „Este cel mai mare scandal politic pe care l-a cunoscut vreodată o familie regală”

Prințul Paul al României a fost plasat sub control judiciar și are interdicția de a părăsi teritoriul Franței, până la o nouă audiere care va avea loc pe 14 mai 2025. Avocata prințului Paul, Miriame Laïchi, spune lucruri interesante despre „cel mai mare scandal politic pe care l-a cunoscut vreodată o familie regală”.
Decizia instanței franceze prevede plasarea acestuia sub control judiciar, cu interdicția fermă de a părăsi teritoriul Franței, până la o nouă audiere programată pentru 14 mai 2025.
„Această decizie confirmă că Franţa, ca şi alte jurisdicţii europene, refuză să devină instrumentul unei persecuţii judiciare şi politice orchestrate de statul român, în unicul scop de a-l împiedica să-şi valorifice drepturile la succesiunea regală”, a menționat avocatul său, Miriame Laichi.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv în 2020 la trei ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Autoritățile României solicită extrădarea sa.
„Este incredibil că au refăcut un mandat de arestare când ştiu că sunt nevinovat”, a declarat Paul al României în timpul audierii din 16 aprilie, conform France Presse.
Conform procurorilor, în perioada 2006-2013, Paul al României alături de o rețea de alte persoane inclusiv omul de afaceri Remus Truică, au colaborat pentru a recupera ilegal proprietăți revendicate ca moștenitor al regelui Carol al II-lea.
Statului român i-a fost adus un prejudiciu care s-a ridicat la 145 milioane de dolari, incluzând Pădurea Snagov și Ferma Băneasa. Paul al României a plecat însă din România în Franța înainte ca sentința să fie pronunțată.
Paul a părăsit România înainte de pronunțarea sentinței, stabilindu-se în Franța. Autoritățile române au emis mai multe mandate europene de arestare pentru a-l aduce în țară. Prințul Paul a fost arestat în Paris în 2022, dar Curtea de Apel a refuzat extrădarea în noiembrie 2023, invocând un „risc real” de încălcare a drepturilor fundamentale, potrivit Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.
În primăvara lui 2024, acesta a fost reținut în Malta, în timpul unei ceremonii a Cavalerilor de Malta. A fost eliberat pe cauțiune, după ce justiția malteză a respins cererea de extrădare.
Cazul prințului Paul, spune avocata acestuia, prezentat drept „cel mai mare scandal politic cunoscut de o familie regală” implică o luptă aprigă pentru recuperarea unei moșteniri substanțiale și ridică întrebări despre justiția românească și influențele politice.
„Pentru că de 50 de ani, statul român refuză să-l recunoască pe prințul Paul ca moștenitor. Și totuși, avem o mulțime de decizii ale instanțelor europene care îl recunosc, care îi acordă statutul de moștenitor și îi recunosc mai multe drepturi de proprietate”, a menționat apărătoarea prințului Paul.
Cât privește bunurile pe care prințul Paul vrea să le recupereze, Miriame Laïchi spune că e vorba, în special de pădure, ferme, castele și palate, precum și stațiuni balneare. Avocata menționează „statul român s-a opus întotdeauna ca el să își recupereze moștenirea, și acest lucru se întâmplă de 50 de ani”.
Mai mult, prințul Paul a inițiat o acțiune judiciară la Paris pentru recuperarea unor tablouri de valoare, inclusiv două opere de El Greco, care au fost scoase din România în 1947 de regele Mihai.
Avocata precizează că nu este vorba doar de un război juridic, ci de un „război politic”, pentru că „sub acoperirea unui proces juridic, penal etc., avem decizii care sunt politice”. Întreaga viață a prințului a fost marcată de obsesia pentru această luptă ce pare că nu are sfârșit, iar acest lucru și-a pus amprenta atât fizic cât și psihic asupra lui Paul al României.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook