Simona Ionescu / Redactor Șef

Avocatul Afronie explică de ce vrea Anamaria Prodan pronunțarea divorțului din culpa exclusivă a lui Reghe

Avocatul Afronie explică de ce vrea Anamaria Prodan pronunțarea divorțului din culpa exclusivă a lui Reghe
După încheierea divorțului dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, la finele anului trecut, din culpă comună, impresara a decis să conteste decizia și cere, printr-un alt proces, de apel, recunoașterea culpei exclusive pentru destrămarea căsniciei ei, în sarcina antrenorului.

Multă lume s-a întrebat de ce ar mai face Anamaria Prodan un proces, dacă tot a divorțat. Ba mai mult, la divorț, s-a stabilit și o pensie alimentară pentru fiul lor, Bebeto, în valoare de 1600 de euro lunar. Pensie, de care impresara spune că nu are nevoie.

„Nu știu nimic. Avocații mei se ocupă de tot. Eu nu mai am ce să vorbesc despre acest subiect din respect pentru societate și pentru copiii mei, în primul rând. Speram ca fostul meu soț și tatăl copilului meu să înțeleagă că-i face rău cumplit copiilor și sa închidă aceste procese interminabile, pe care nu eu le-am deschis. Nu i-am cerut eu pensie alimentară, doar el a fost cel care a deschis proces să stabilească judecătorii ce bani să-i dea băiatului lui.

Laurențiu Reghecampf trebuie să plătească 1.600 de euro, lunar, pensie alimentară pentru Bebeto

Nu eu am cerut program de vizită, pentru că ușa casei noastre este deschisă pentru el non-stop, ci el a cerut ca judecătorii să stabilească un program de vizită, pe care oricum nu poate să-l onoreze și nu a reușit niciodată. Deci, l-am rugat și o repet să închidem aceste procese, căci nu îi fac cinste nici lui, nici mie și nici copiilor! Chiar, mai mult, eu mi-am cerut scuze în numele meu, al lui Reghecampf și al familiei penntru tot ceea ce s-a întâmplat!

Fiecare este pe drumul lui fericit și asta înseamnă final de probleme ptentru toată lumea. Oamenii fericiți și împliniți nu au timp de procese. Eu, una, nu am!”, a explicat Anamaria Prodan pentru Click!. Ce nu a explicat punctual Anamaria Prodan e motivul pentru care, totuși, a făcut apel și insistă ca divorțul ei de Laurențiu Reghecampf să fie consemnat din vina exclusivă a bărbatului.

Avocatul Alexandru Afronie explică diferența dintre culpa comună și cea exclusivă, la divorț

Avocatul Alexandru Afronie arată că „nu există diferențe semnificative cu privire la efectele juridice reale dintre culpa comună și cea exclusivă în cazul proceselor de divorț. Solicitarea recunoașterii unei culpe exclusive este mai degrabă, o chestiune legată de egoul părților din acest proces civil, o chestiune de orgoliu și mai puțin una pecuniară. Sunt unele excepții prevăzute în Codul Civil cu privire la obligația de întreținere care există între soți.

Avocatul Alexandru Afronie explică diferențele dintre culpa comună și culpa exclusivă la desfacerea căsătoriei

Bunăoară, articolul 389 din Codul Civil ne explică situațiile în care se aplică dispozițiile privitoare la pensia de întreținere după încetarea căsătoriei. Astfel, divorțul pronunțat din culpa unuia dintre soți are efecte juridice în sensul că cenzurează acest drept la pensia de întreținere, din cauza culpei acestuia. De asemenea, Codul Civil, la art. 390, mai face vorbire despre prestația compensatorie care, asemănător obligației de întreținere, este condiționată de inexistența unei culpe la desfacerea căsătoriei, pentru a se putea beneficia de ea”.

Prevederile Codului Civil

Obligaţia de întreţinere

Art. 389. 

(1) Prin desfacerea căsătoriei, obligaţia de întreţinere între soţi încetează.

(2) Soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.

(3) Întreţinerea datorată potrivit dispoziţiilor alin. (2) se stabileşte până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale şi cu starea de nevoie a creditorului. Această întreţinere, împreună cu întreţinerea datorată copiilor, nu va putea depăşi jumătate din venitul net al celui obligat la plată.

(4) Când divorţul este pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre soţi, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) şi (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.

(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligaţia de întreţinere încetează prin recăsătorirea celui îndreptăţit.

Prestaţia compensatorie  / Condiţiile prestaţiei compensatorii

Art. 390. 

(1) În cazul în care divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a soţului pârât, soţul reclamant poate beneficia de o prestaţie care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.

(2) Prestaţia compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puţin 20 de ani.

(3) Soţul care solicită prestaţia compensatorie nu poate cere de la fostul său soţ şi pensie de întreţinere, în condiţiile art. 389.

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf, divorț după 15 ani

Amintim că Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au divorțat, în noiembrie anul trecut, după 15 ani de căsnicie. Cei doi au împreună un fiu, Laurențiu Reghecampf junior, în vârstă de 14 ani.

Judecătoria Buftea a admis atunci cererea de divorț, așa cum a fost ea înaintată de către Laurențiu Reghecampf, din culpă comună și nu exclusivă. Instanța s-a pronunțat și asupra pensiei alimentare de care beneficiază minorul, stabilind ca antrenorul să achite, lunar, fiului său, o pensie în cuantum de 1/6 din veniturile sale salariale, respectiv 1.600 euro.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre