Polițiștii atrag atenția că a apărut această nouă fraudă informatică și avertizează pe toți românii să fie vigilenți. Iartă ce aveți de făcut dacă sunteți înștiințați, prin e-mail, că vi s-a deschis dosar penal. Noua fraudă electronică pusă la cale de hackeri transmite mesaje prin poșta electronică, prin care destinatarii află că își s-au deschis dosare penale pentru o serie de infracțiuni.
Hackerii au se folosesc de acest tertip pentru a fura date personale şi bancare. Ei îi sperie pe oameni cu emailuri în care își notifică victimele de faptul că sunt acuzate de infracţiuni extrem de grave, precum pedofilie şi omor calificat. Mesajele sunt formulate în limbajul specific poliției, iar persoanele credule sau neatente cad uşor în plasă. Este și cazul unui bărbat din București, care a fost, de curând, victima acestor hackeri.
Cum arată mesajul trimis de hackeri
Un bărbat din Capitală a primit un email care, după toate aparențele, părea că provine de la poliție și din care reieșea că ar fi cercetat pentru o serie de infracțiuni grave. Acesta a remarcat însă că în scrisoarea electronică era trecută și o adresă de email care nu avea nici o legătură cu Poliția Română sau cu un anchetator real.
Bărbatul s-a adresat imediat autorităților de urmărire penală din România, care l-au liniștit, spunându-i că nu era cercetat în niciun dosar penal.
Bazându-se pe neștiința oamenilor, hackerii menționează activități care, în realitate, nu se întâmplă. De exemplu, în e-mail-ul primit de bucureștean erau menționate două instituții, Europol și Interpol, care în realitate nu trimit citații și nu fac audieri. La finalul emailului era trecută și o adresă de poștă electronică la care „inculpatul” era sfătuit să solicite detalii despre dosarul său. Odată accesat linkul, utilizatorului i se cereau date personale și bancare, iar nu puțini dintre români nu și-au dat seama că este o fraudă și au căzut în plasă, mai arată poliția română.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook