Singura femeie hacker din România își cere iertare. A făcut parte din gruparea care a atacat serverele de la Washington

Singura femeie hacker din România își cere iertare. A făcut parte din gruparea care a atacat serverele de la Washington
Hackerița din România, singura femeie de la noi care a recurs la astfel de crime, își cere iertare de la victimele sale și încheie cu un sfat. „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!".

Românca Eveline Cismaru a devenit celebră în lume după ce și-a spus povestea în documentarul „Îți știu parola”, al jurnalistului Daniël Verlaan, de la RTL News.

Hackerița româncă are un sfat pentru victimele sale, cărora le cere iertare. Greșeala care a costat-o libertatea

La ani buni de la faptele sale, românca le cere scuze victimelor sale, prin intermediul televiziunii olandeze. „Îmi pare rău, oameni buni”, a spus ea și a încheiat cu un sfat: „Pentru data viitoare: folosiți parole mai puternice, nu vă împărtășiți datele private și nu dați click pe link!”. Eveline a făcut parte dintr-o bandă de ransomware- un virus care blochează calculatoarele celor infectaţi şi cere bani pentru a le debloca- care a infectat mii de computere între 2014 și 2016. Ransomware-ul a fost ascuns în e-mailuri care păreau să vină de la o companie olandeză de telecomunicații fixe și mobile din Olanda.

Conform sursei citate, când se dădea click pe link și se deschidea fișierul, de exemplu, o factură neplătită, calculatorul era blocat cu ransomware-ul CTB Locker. În aceste cazuri, hackerii au cerut o răscumpărare de 700 de dolari pentru ca victimele să-și recâștige accesul la fișierele.

Din cauza ransomware-ului, mulți olandezi și-au pierdut fișierele și fotografiile importante și nu și-au mai putut folosi calculatoarele.

„Este foarte ușor să infectezi un computer”

La televiziunea olandeză, tânăra care a menționat că acum duce o viață normală, a povestit că a intrat în rețea la îndemnul fostului iubit.

„De aceea știam multe despre criminalitatea cibernetică, pentru că el era de multă vreme în lumea asta. Ransomware-ul chiar devenea popular atunci. Eram singura femeie din lumea asta, iar toți bărbații erau fericiți să mă ajute. Am crezut că e bine”. Instruită de ceilalți membri ai grupării, tânăra a reușit în scurt timp să performeze. „Este foarte ușor să infectezi un computer. Este nevoie doar de un singur click”, a spus tânăra.

Pe ce a cheltuit banii câștigați

În doar câțiva ani, Eveline Cismaru și ceilalți membri ai grupării au câștigat aproximativ 200 de bitcoini din ransomware. Banii au fost cheltuiți pe „nimicuri”, a explicat ea, precizând că și-au cumpărat mașini și haine și mergeau des în vacanță.

O singură greșeală a făcut Eveline în toată această afacere ilegală. Deoarece femeia s-a conectat de mai multe ori la computerele sparte cu propriul e-mail, a putut fi ușor de urmărit de poliția olandeză. În acel an au fost arestați și alți doi infractori cibernetici români. Pentru că a cooperat în timpul anchetei, tânăra a primit o pedeapsă mult mai mică (un an și jumătate de închisoare), față de alți membri ai grupării.

În spatele atacului de la Washington

Eveline Cismaru nu a spart doar computere olandeze. Ea a fost și în spatele atacului asupra camerelor de securitate din Washington. Aceste camere au fost atacate în 2017, chiar înainte de învestirea președintelui de atunci, Donald Trump. Atacul a stârnit panică la Washington și la FBI. Atunci gruparea a fost acuzată că a compromis 123 de computere ale Poliţiei metropolitane din Washington, cu scopul de a distribui mesaje de tip ransomware.

În prezent, românca este liberă, locuiește la Londra, și are propria ei companie de marketing și social media și a precizat că nu mai este implicată în activități criminale cibernetice.