Simona Ionescu / Redactor Șef

Azi, 21 decembrie, ziua are doar 8 ore şi 50 minute. Cea mai scurtă din an

Azi, 21 decembrie, ziua are doar 8 ore şi 50 minute. Cea mai scurtă din an
Azi, 21 decembrie, este ziua cea mai scurtă din an. Este Solstiţiul de iarnă. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu

Solstiţiul de iarnă va avea loc anul acesta luni, 21 decembrie, la ora 12.02, durata zilei fiind de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

21 decembrie, este ziua cea mai scurtă din an

”Momentul Solstiţiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea”, anunță Observatorul astronomic „Vasile Urseanu” din București.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice, scrie evz.ro.

Cum se produce Solstițiul de iarnă

Potrivit specialiștilor , la data Solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ţinând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° faţă de orizont.

În consecinţă, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).


Corbu și Șarona, câinii preferați ai lui Nicolae Ceaușescu, s-au stins de dorul stăpânului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre