Consiliul de Administrație a BNR a decis ca rata dobânzii de politică monetară să rămână la nivelul de 7% pe an.
De asemenea, BNR a hotărât ca și Lombard, adică rata dobândii pentru facilitatea de creditare să fie de 8% pe an, iar rata dobânzii la facilitatea de depozite să fie de 6% pe an. Vor fi menținute și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută ale instituțiilor de credit.
S-a redus rata inflației
Dacă în decembrie 2022 rata anuală a inflației a fost de 16,37%, aceasta s-a redus în februarie 2023 la valoarea de 15,52%. Printre factorii care au determinat acest lucru a fost schema de plafonare și compensare a prețurilor la energie. Pe de altă parte, rata anuală a inflației CORE2 a ajuns la 15,0% în februarie anul acesta, față de 14,6% în decembrie 2022.
Deciziile CA al BNR vorbește despre readucerea durabilă a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual.
Cum va fi cursul valutar
Pe fondul excedentului de lichiditate din sistemul bancar, principalele cotații ale pieței monetare interbancare și-au prelungit mișcarea descendentă în februarie-martie. Creșteri în februarie au înregistrat și randamentele titlurilor de stat, la acest lucru contribuind și falimentul Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA, dar și situația băncii elvețiene Credit Suisse. Cât privește moneda națională a manifestat o tendință de apreciere față de euro.
În ultimele zile ale lui martie, raportul leu/euro a crescut gradual. Potrivit celor mai actuale evaluări, rata anuală a inflației va descrește în următoarele luni. Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla cu noua configurație a schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie.
Incertitudini sunt și în ceea ce privește activitatea economică, dar și evoluția pe termen mediu a inflației, ca urmare a războiului din Ucraina, dar și a turbulențelor în sistemele bancare din SUA și Elveția.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook