Simona Ionescu / Redactor Șef

Bani mai puţini pentru toţi elevii în noul an şcolar. Decizie revoltătoare pentru părinți

Bani mai puţini pentru toţi elevii în noul an şcolar. Decizie revoltătoare pentru părinți
Nici un elev din România nu va mai primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie. Banii vor fi mai puțini.

Elevii din toată țara vor primi bani mai puțini în anul școlar care bate la ușă. Se scad din bursă zilele libere.

Ministerul Educației a stabilit cuantumuri minime pe care susține că le poate asigura lunar elevilor, dar acordă și mai puțin din acestea. Bursele de merit, excelență olimpică și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Motivul? În fiecare lună din acest an școlar vor exista zile dintr-o vacanță școlară.

Pot fi minim patru zile de vacanță școlare în fiecare lună

Acest lucru este prevăzut în proiectul de metodologie de acordare a burselor, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe 4 septembrie. Conform calendarului anului școlar, pot fi minim patru zile de vacanță școlare în fiecare lună, care vor continua cu alte zile de vacanță în luna următoare, din septembrie 2023 până în iunie 2024.

Elevii vor primi burse mai mici

„Pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde: CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru). NZL = număr zile lucrătoare în luna respectiv. NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică. În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, scrie în proiect.

Cât se va tăia din burse

Conform edupedu.ro, copiii vor începe școala pe 11 septembrie. În această lună vor fi, potrivit calendarului, 21 de zile lucrătoare și șase zile de vacanță. Asta înseamnă că un elev care primește bursă de merit de 450 de lei, va primi în septembrie suma de 321 de lei, (450:21) x (21-6).

Luna viitoare, în octombrie, vor fi 20 de zile de cursuri și patru zile de vacanță. Conform socotelilor specialiștilor, elevul cu bursă de merit va primi mai mult decât în septembrie cu 80 de lei mai mult. E vorba de 405 lei, din cei 450 de lei cât înseamnă bursă (450:20) x (20-2).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre