Simona Ionescu / Redactor Șef

Bani mulți pentru românii care reciclează sticle! Ce se întâmplă de anul viitor

Bani mulți pentru românii care reciclează sticle! Ce se întâmplă de anul viitor
Autoritățile vor să facă o schimbare majoră la garanția pentru sticlele reciclate prin programul SGR. De anul viitor, cetățenii vor fi stimulați să recicleze mai mult.

Garanția pentru sticlele reciclate prin programul SGR se va putea schimba de anul viitor, când se preconizează o majorare. Totul se va întâmpla însă doar în anumite condiții.

Garanția ar putea să crească de la 50 de bani la 1 leu

Autoritățile vor să crească garanția pentru sticlele reciclate prin programul SGR, iar majorarea ar putea să intre în vigoare în a doua jumătate a anului 2025.

Garanția ar putea să crească de la 50 de bani la 1 leu, ceea ce înseamnă că cetățenii pot primi mai mulți bani când le reciclează, dar și când le achiziționează. Există însă și anumite condiții pentru ca majorarea să aibă loc: dacă autoritățile vor vedea o scădere a procentului de reciclare.

Se dorește extinderea rețelei de puncte de reciclare

De asemenea, se ia în calcul și extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a evita cozile care se fac, iar sticlele și ambalajele să fie cât mai rapid returnate. Astfel, locuitorii vor putea să piardă mai puțin timp pentru a recicla sticlele și ar putea veni mai de la punctele de reciclare.

Ce sticle și ambalaje se pot recicla

Românii pot primi începând din 2025 1 leu/sticlă reciclată

În acest moment prin Sistemul Garanție Returnare se pot recicla ambalaje nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, care au volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, inclusiv.

În 2025 e posibil să fie reciclate și PET-urile de 5 litri, precum și cutiile de lapte sau sticlele de ulei, dar și borcane sau băuturi precum sucurile din cutii de carton. Potrivit legislației în vigoare, românii „pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României.

Comercianții trebuie să afișeze ”adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare operat de comerciant”

Indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționați de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției”.

Conform aceeași Hotărâri de Guvern, toți comercianții înscriși în programul SGR sunt obligați afișeze în cadrul structurilor de vânzare ”adresa și programul de funcționare ale punctului de returnare operat de comerciant”.

Fie că preluarea ambalajelor se face prin intermediul unui dispozitiv RVM sau direct de către magazin.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri