Simona Ionescu / Redactor Șef

Brad natural versus brad artificial. Câți bani scoatem din buzunar pentru pomul de Crăciun

Brad natural versus brad artificial. Câți bani scoatem din buzunar pentru pomul de Crăciun
În timp ce unii apreciază mirosul de brad natural, alții preferă bradul artificial, mult mai ușor de întreținut în casă. Ce alegem?

Am început să numărăm zilele până la Crăciun și suntem pe ultima sută de metri cu achiziționarea bradului. Avem însă o dilemă: bradul natural sau bradul artificial?

Bradul natural versus bradul artificial. Ce alegem anul acesta de Crăciun și câți bani scoatem din buzunar

Un brad natural vă oferă atmosfera copilăriei, dar veți face mai multe curățenie, unul artificial e mai simplu și, în plus, se poate refolosi în fiecare an. Românii se hotărăsc cu greu ce să folosească de Crăciun. Specialiștii încearcă să vă ajute să luați cea mai bună decizie. Potrivit acestora, dacă alegeți un brăduț de plastic îl puteți avea în jur de șase ani și, în plus, protejați și mediul.  „Este, cu siguranță, o chestiune mult mai nuanțată și complexă decât credem. (…)

Dacă brazii artificiali sunt folosiți pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci balanța se schimbă”, a spus Andy Finton, director de peisagistică la Nature Conservancy din Massachusetts, potrivit CNN. Doar că există o problemă pe care multă lume nu o ia în seamă. De obicei, brazii artificiali sunt realizați din PVC, iar unele studii leagă acest material de poluare, dar și de apariția unor boli, printre care și unele extrem de grave.

Un brad natural tăiat sau ars elimină în atmosferă carbon

Tot specialiștii spun că un brad de Crăciun ajunge la maturitate în aproximativ șapte ani, iar odată ce crește, absoarbe dioxid de carbon din atmosferă. Odată ce este însă tăiat sau ars, el elimină în atmosferă acest carbon. Dacă însă în locul lui sunt plantate imediat răsaduri, situația se remediază rapid.

„Există această dezbatere din fiecare an. Dar odată ce ai luat o decizie, ar trebui să te simți bine în legătură cu ea. Pentru că sunt mult mai multe lucruri pe care le putem face de-a lungul vieții. Și care au, cu siguranță un impact mai mare asupra climei”, a mai spus Andy Finton.

Cât costă un brad natural

În acest moment, piețele și supermarketurile mari au început să fie pline cu brăduți naturali de toate dimensiunile. Puteți opta pentru unii în ghiveci, sau brăduți pe care să-i introduceți în cele mai frumoase suporturi. Prețurile diferă, în funcție de dimensiune, locul de unde sunt aduși sau cât de bogată doriți să fie coroana. Se găsesc brazi de la 45-50 de lei până la 3.000 de lei, în cazul celor cu o înălțime de doi metri și chiar mai mult. Cel la ghiveci pornește de la 150 de lei.

 

Cât veți plăti pentru un brad artificial

În cazul brazilor artificiali, aveți o paletă și mai largă de opțiuni. Fie alegeți brăduți clasici, optați pentru cei argintii care sunt superbi sau vă îndreptați către unii ninși, veți scoate din buzunar de la 100 de lei – pentru un brăduț micuț, micuț, la alții mii de lei. Puteți ajunge să dați chiar și 2.000 de lei dacă veți alege, de exemplu, un pom cu leduri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre