Rușii avertizează că există amenințarea transferului de boli infecțioase în cursul inferior al Niprului, ca urmare a migrației păsărilor spre Bulgaria și România.
Vestea a fost dată de guvernatorul interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, în cadrul emisiunii postului de televiziune Russia-24, notează agenția rusă Tass. Despre consecințele grave asupra situației epizootice din regiunea Herson a vorbit cu puțin timp înainte și serviciul de presă al Rosselkhoznadzor.
În zona inundată sunt vaccinate animalele de fermă și domestice
Pentru a preîntâmpina răspândirea infecțiilor periculoase, pentru că locurile de îngropare a animalelor sunt sub apă, se află în curs de desfășurare vaccinarea animalelor de fermă dar și a celor domestice împotriva rabiei, a antraxului și a leptospirozei.
Sute de mii de păsări purtătoare se deplasează spre România și Bulgaria
„Păsările, care sunt cu sutele de mii în cursul inferior al Niprului, sunt încă purtătoare, este imposibil să le controlăm, dar se deplasează spre România și Bulgaria, în direcția în care merge apa. Toate acviferele sunt investigate pentru a nu exista surprize mai târziu. Toate aceste zone sunt monitorizate și în fiecare zi există un personal care redirecționează eforturile către anumite localități”, a declarat Saldo.
Localitățile în aval de Kahovka până la Marea Neagră se află sub control epidemiologic
De asemenea, guvernatorul interimar al regiunii a declarat și faptul că toate localitățile care se află în aval de Kahovka până la Marea Neagră se află sub control epidemiologic. „Au murit și multe animale. Acestea sunt eliminate, sunt scoase, dar și cele care sunt în viață sunt sub supraveghere. Veterinarii și Ministerul Resurselor Naturale și al Mediului urmăresc foarte clar acest lucru”, a mai spus Saldo.
21.000 de cadavre de animale au fost incinerate
Potrivit informațiilor oferite de TASS cu câteva zile în urmă, 6000 de locuitori din regiunea Kherson au fost vaccinați. Pentru a se preveni apariția unor focare de infecție au fost incinerate 21.000 de cadavre de animale. De asemenea, au fost prelevate probe de apă, dar un sfert dintre acestea nu respectau standardele sanitare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook