Duminică, 20 decembrie, de Ignat, gospodarii taie porcul. Este un adevărat ritual care se încheie cu șorici perpelit pe flacără, pomana porcului, jumări și țuică. Imediat, se afumă cârnații și șunculițele, tocmai bune pe un platou în ziua de Crăciun, alături de ceapă, usturoi și murături.
Bucatele tradiţionale nelipsite din meniul de Crăciun
Porcul este vedeta meselor de Crăciun la români. Preparatele din carnea de porc fac parte din tradiţia culinară a poporului nostru. Reţetele tradiţionale diferă de la o regiune la alta.
Masa de Crăciun este cea mai bogată de peste an. Casa trebuie să miroasă a brad, sarmale și cozonaci.
Sarmalele. Compoziţia se face cu carne de porc şi se învelesc cu varză murată sau viţă de vie. Bucătarii recomandă ca sarmalele să fie fierte în oală de lut, pe marginea sobei sau pe plită, la foc mic, să se pătrundă cum trebuie. În mijlocul oalei este de preferat să punem un os afumat, pentru a da savoare sarmalelor.
Salata boeuf. Este un fel de mâncare adoptat de români, derivat din salata Olivier. Chiar dacă această salată se face cu vită (boeuf) ori cu carne de pasăre, pe masa de Crăciun a românilor va trona un platou cu salata cu carne de porc. Salata de boeuf cuprinde legume şi cubuleţe mici de carne legate cu maioneză.
Piftia (răcitura). Preparată din cap de porc, picioare, limba, urechi, sorici,piftia este nelipsită de la masa tradiţionala de Crăciun. O piftie trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie limpede, închegată bine, gustoasă, să miroasă a usturoi, fără grăsime deasupra (degresată), cu carnea dezosată, zeama să depăşească cu 1-2 cm bucăţile de carne, pe cât posibil frumos ornată, nesusţinută cu gelatină din comerţ.
Toba. Este o adevărat deliciu culinar al mesei de Crăciun. La prepararea ei se foloseşte un maţ gros de porc, iar pentru umplutură se foloseşte carne de la picioarele și capul de porc, rinichi, inima, limba, urechi, şorici şi condimente.
Chişca/ caltaboș. Reţetele diferă de la o regiune la alta. În Moldova, se prepară din carne tocată de porc şi orez.
Caltaboşii. Se prepară din măruntaie, carne grasă de porc şi orez. Compoziţia se pune în maţe groase de porc spălate bine cu apă şi oţet.
Cârnaţii. Preparaţi din carne macră de porc, cârnaţii fac parte şi ei din tradiţia de Crăciun. Compoziţia diferă în funcţie de gustul gospodinelor, însă carnea de porc este nelipsită.
Friptura de porc. Gătită la cuptor, ceaun sau la grătar friptura de porc este nelipsită de pe masa festivă a Crăciunului.
Ciorba de perişoare. I se mai spune şi zeama limpede de pe masa de Crăciun. Perişoarele se pregătesc din carne de porc şi sunt completate de legume. Se acreşte cu borş sau cu moare (zeamă de varză), în funcţie de zonă. Se poate folosi şi smântână slabă.
Cozonacul. Poate să fie pe masa de Crăciu tot felul de dulciuri, dar, cozonacul cu nucă sau rahat nu poate să lipsească. Aroma cozonacului scos din cuptor este amețitoare.
Țuica, vinul și palinca. La masa de Crăciun nu se servește bere, votka sau cogniac, ci produse neaoșe: țuica, vinul, palinca.
Murături. Gospodinele au pus toată toamna murături și este timpul să le asorteze frumos, pe masa de Crăciun.
Florin Ristei și Naomi, cuplul anului. Să urmeze oare un proiect muzical între cei doi îndrăgostiți
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook