Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste alarmantă pentru românii. Căldura de la iarnă nu va mai fi accesibilă tuturor

Veste alarmantă pentru românii. Căldura de la iarnă nu va mai fi accesibilă tuturor
Mulți români au decis să renunțe la sistemul centralizat de încălzire, pentru a-și gestiona singuri acest aspect. Sunt localități în care fostele servicii de termoficare au fost sistate, după ce întreaga populația a trecut la încălzire individuală.

Românii cu centrale de apartament au în față o veste alarmantă. România va trebui să aplice, în egală măsură ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, noua directivă care interzice încălzirea pe gaz. Concret, în acest context, locuințele nu vor mai putea fi încălzite prin intermediul centralelor pe gaz.  Această măsură a fost luată având ca scop reducerea, pe termen lung, a utilizării gazelor și petrolului la încălzire, pentru a scădea poluarea și a diminua încălzirea globală.

Directiva Uniunii Europene cu privire la sistemele de încălzire cu gaz și petrol a fost adoptată la Bruxelles, iar toate statele din comunitate trebuie să se alineize până în anul 2029. Măsura, se arată în nota de fundamentare, are drept scop schimbarea semnificativă a politicilor de mediu pe termen lung.

Concret, oficialii de la Bruxelles propun reducere și, în cele din urmă, eliminarea totală a sistemelor de încălzire pe bază de gaze și petrol. În acest context, centralele de apartament sunt considerate printre cele mai mari consumatoare de resurse energetice de acest tip. Pentru a grăbi implementarea noii directive, UE interzice repararea și repunerea în funcțiune a centralelor vechi. Se dorește înlocuirea acestora cu altele mult mai eficiente.  Regulamentul propune ca sistemele de încălzire cu o eficiență mai redusă de 115% să nu fie introduse e piață din 2029.

Când rămân românii fără centrale de apartament

Peste doi ani, regulamentul de proiectare ecologică pentru sistemele de încălzire a spațiului de locuit va intra în vigoare, la nivelul întregii Uniuni Europene. Mai exact, de la 1 septembrie 2025. Conform regulamentului, vor fi aduse trei modificări majore pentru consumatorii actuali. În primul rând se va pune accent pe eficacitatea energetică sporită. Echipamentele de încălzire vor trebui să fie mai eficiente energetic, ceea ce înseamnă o reducere a consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată va duce la economii semnificative pentru consumatori.

O altă prevedere importantă din regulamentul european urmărește promovarea surselor de energie regenerabilă, în sensul că va fi încurajată încuraja utilizarea acestor surse de energie pentru încălzire, punându-se accent pe energia solară și pe cea geotermală. Consumatorii casnici și nu numai vor fi încurajați să treacă treptat la surse de energie curate și sustenabile. În al treilea rând regulamentul își propune să stimuleze inovațiile tehnologice în domeniul încălzirii. Acest lucru poate duce la dezvoltarea de echipamente avansate, mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

Prima țară care optează pentru energie regenerabilă

Germania a adoptat, deja, un act privind energia pentru clădiri (GEG). Documentul promovează utilizarea energiei regenerabile în sistemele de încălzire ale clădirilor.

Nemții vor ca până la 1 ianuarie 2024 toate sistemele de încălzire nou instalate să fie alimentate cu cel puțin 65% energie regenerabilă. Astfel, consumatorii vor fi obligați să renunțe la încălzirea cu gaz și petrol în următorii ani.

Mai mult, Germania a stabilit un plan care va interzice pe termen lung sistemele de încălzire care funcționează cu ulei de încălzire, combustibili fosili sau gaze naturale fosile. Interdicția va fi în vigoare începând cu anul 2045, scrie ziarulromanesc.de.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre