Marcel Ciolacu a cerut ministrul Muncii să demită toată conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov. De asemenea, s-a cerut demiterea șefilor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Bătrânii noștri, icoane vechi, învăluite în lumină. Îi vezi în fiecare zi cum își frâng mâinile a neputință și se roagă cu lacrimi grele pentru încă o zi. Și nu pentru că le-ar fi frică de moarte, știu că odată ce se vor duce la Cer își vor găsi liniștea pe care o caută de atâta amar de vreme.
Marea lor durere e că-și vor lăsa aici, pe pământ, copiii și nepoții. Aceiași care i-au lăsat la azil… din diverse motive… Dar au acceptat și asta, pentru că niciodată nu și-au dorit să fie o povară pentru nimeni. Și au sperat că ultimii ani din viață îi vor petrece în condiții normale. Din păcate, n-a fost să fie așa, pentru că unele dintre azilurile unde bunicii trăiesc ultimii ani s-au transformat într-un Iad.
Ciolacu a cerut ca ancheta să fie o prioritate pentru DIICOT
Supărat de ce s-a întâmplat cu bătrânii din județul Ilfov, Marcel Ciolacu i-a spus ministrului Justiției, Alina Gorghiu „să aibă o discuție foarte clară cu conducerea DIICOT ca această anchetă să fie o prioritate”.
”Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de interne, ministrul muncii, ministrul justiției, ministrul sănătății și ministrul dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului”, a mai spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
„Nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă”
Marcel Ciolacu a fost atât de impresionat de ceea ce a văzut, încât a recunoscut că a fost prea mult și pentru el, încât nu a putut să citească toate stenogramele apărute în presă.
„Am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, așa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă.
Oameni în vârstă, bolnavi și vulnerabili, care în loc să fie ajutați au fost torturați. Eu personal vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede.
„Anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANEPIS către autorizare imagini care nu au nici o legătură cu realitatea”
Îi solicit cât mai repede ministrului muncii ca astăzi conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială sa fie destituita si conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, care are atribuții clare de control și autorizare a acestor centre. A autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 și unul autorizat provizoriu pe data de 10.05.2023.
Domnul ministru o să meargă la brifing să vă arate că sunt hoteluri de cinci stele și realitatea descoperită de jurnaliști acolo. Anumiți funcționari au schimbat pozele și realitatea și au dus către conducerea ANEPIS către autorizare imagini care nu au nici o legătură cu realitatea.
„Să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale”
Toate informațiile pe care le aveți să le puneți la dispoziția presei și să detaliați tot parcursul de autorizare ca românii să știe exact ce s-a întâmplat.
Vreau să fac, nefiind în atribuțiile mele de premier, un apel la Conducerea CJ Ilfov și la conducerea primăriei Sector trei să destituie de urgență conducătorii DGASP-urilor locale (direcția generală de asistență socială și protecția copilului) pentru că aveau atribuții directe în ce privește funcționarea și calitatea serviciilor către persoanele vârstince, copii sau persoane cu dizabilități.
„Neluându-se măsuri, s-a ajuns la o autorizare definitivă a acestor centre”
De asemenea doresc destituirea din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (nota red: Mihai Tomescu), această instituție având un corp de control și atribuții clare de a controla ceea ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire. Constatăm că sunt trei instituții una locală și două centrale care aveau atribuții de control și s-a ajuns unde s-a ajuns.
Rog ministrul Justiției, deoarece nu este în atribuțiile mele, să aibă discuție foarte clară cu conducerea DIICOT ca această anchetă să fie o prioritate. Rog ministrul de Interne să solicite Poliției Române clarificări de ce nu s-au luat măsuri lucrurile fiind cunoscute de mai multe vreme. Neluându-se măsuri, s-a ajuns la o autorizare definitivă a acestor centre.
„Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului”
Vreau ca și prioritate la toate autorităților cu atribuții de control o verificare în toată țara a tuturor acestor centre de stat sau particulare, în ceea ce privește asistența pentru copii, persoane vârstnice și cu dizabilități. Să pună umărul Poliția Română, Direcția de Sănătate publică, ANSVSA, ANPC.
Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de interne, ministrul muncii, ministrul justiției, ministrul sănătății și ministrul dezvoltării și toți președinții de autorități cu atribuții de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituțiile statului”, a mai anunțat Ciolacu.
O fostă angajată a azilului face declarații șocante
Într-o declarație pentru Digi24, o fostă angajată a Căminului Groazei (unul din cele trei) a povestit lucruri înfricoșătoare despre ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise ale instituției. Femeia susține că a plecat din acel loc pentru că n-a suportat să vadă ororile, însă nu a vorbit până acum pentru că a fost amenințată. Fosta angajată susține că oamenii erau vineți de la atâta bătăi primite de la angajați, subnutriți și legați de paturi, iar cei mai în putere erau puși să muncească.
„Eu nu am putut să rezist acolo, adică sincer chiar aș fi vrut să schimb ceva pentru cei bătrâni. Chiar mă atașasem foarte mult de acei bătrâni și chiar aș fi vrut să schimb ceva pentru ei. Le duceam de acasă îmbrăcăminte, prosoape, mâncare fructe, le împărțeam la toți. Dar mi-a fost frică să mă duc la poliție sau să spun cuiva pentru că soția patronului de acolo este polițistă.
Bătrânii erau puși să muncească
Când am văzut cum este situația acolo am renunțat. Oamenii de acolo nu erau tratați exact cum trebuie. Mulți dintre ei erau plini de escare, de bubițe fel și fel și stau legați la pat. Mâncarea lăsa de dorit, adică nu era chiar ce trebuie. Mulți adormeau seara nemâncați.
Niște condiții groaznice. Erau loviți, da! Cei care erau imobilizați nu aveau nicio treabă, dacă mâncau bine. De exemplu, la ora 12 mâncau, dacă nu rămâneau nemâncați până seara la 7, 7 și jumătate. Cei care se puteau mișca erau puși la muncă, măturau prin curte, să sape. După ce am încheiat am fost sunată și amenințată să nu spun ce se întâmplă acolo în legătură cu căminul”, a mărturisit fosta angajată.
„De parcă ar fi fost prima masă din viața lor”.
Șocați au fost și medicii de la spitalele de urgență Gerota și Floreasca, unde aproape 100 de bătrâni au fost duși să examinați. Cadrele medicale susțin că niciodată nu au văzut oameni care să aibă în stomac mărgele și nasturi, ingerate din cauza lipsei de hrană… Medicii au pus mână de la mână și au suplimentat mâncarea pacienților care atunci când au văzut parizer și pâine s-au repezit „de parcă ar fi fost prima masă din viața lor”.
De foame, bolnavii și-au mâncat chiar și nasturii de la pijamale
„Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii. (…) Când au sosit la noi am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container.
Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele…. (…) Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!”, au mărturisit medicii pentru Libertatea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook