Simona Ionescu / Redactor Șef

Moartea unui cașalot a scos la iveală lucruri uluitoare. Oamenii de știință au fost șocați ce au descoperit la autopsie

Moartea unui cașalot a scos la iveală lucruri uluitoare. Oamenii de știință au fost șocați ce au descoperit la autopsie
Oamenii de știință canadieni sunt în stare de șoc după ce au descoperit un  cașalot mort care a eșuat în largul coastelor insulei Cape Breton.  Aproape că nu le-a venit să creadă cauza decesului.

Un cașalot uriaș, de peste 14 metri lungime, a fost găsit mort, ucis în chinuri, recent, în largul coastelor insulei canadiene Cape Breton. Animalul a eșuat la  mal și a murit. Oamenii de știință spun că acesta a murit în chinuri groaznice. Detalii cutremurătoare au ieșit la iveală atunci când au efectuat autopsia cadavrului animalului.

Specialiștii marini au găsit în stomacul cașalotului nu mai puțin de 150 de kilograme de unelte pentru pescuit. La necropsie s-a constatat că balena înghițise frânghii, plase de pescuit, ambalaje de momeală și chiar o mănușă, potrivit CBC. Oficialii din cadrul Marine Animal Response Society spun că descoperirea evidențiază încă o dată problema serioasă a gunoaielor și a uneltelor de pescuit abandonate în oceane.

Cașalot ucis în chinuri de uneltele de pescuit ingerate din apă

„Nu am văzut personal niciodată atât de multe obiecte de acest fel într-un animal”, a declarat Tonya Wimmer, managerul Marine Animal Response Society.

Cașalotul era un mascul de peste 14 metri lungime. El a eșuat la malul insulei, și, când a fost descoperit, încă trăia, dar era în stare critică, astfel că biologii marini nu au mai reușit să îi salveze viața. Experții spun că animalul marin pur și simplu a murit de foame, din cauza obiectelor ingurgitate care i-au blocat stomacul.

Este cunoscut faptul că aceste mamifere marine sunt deosebit de vulnerabile la gunoiul din ocean, spune Wimmer. „Se hrănesc prin aspirarea calamarilor și a altor vietăți, de obicei la adâncime și astfel, odată cu aceste animale, ingerează și alte lucruri care se află pe fundul mării”, spune ea. Nu este neobișnuit să fie găsite materiale plastice în stomacul animalelor. Dar în acest caz cantitatea a fost incredibil de mare, a mai arătat Wimmer.

„Animalul nu se mai putea hrăni din cauza plasticului. Și, din păcate, în cele din urmă a murit de foame, în chinuri groaznice”, a mai precizat ea

Poluarea mărilor și oceanelor, un pericol letal

Oficialii Marine Animal Response Society arată că așa-numitele unelte de pescuit fantomă, care au fost abandonate sau pierdute și alte deșeuri reprezintă o problemă tot mai mare pentru oceane. Foarte multe animale marine ajung să moară chinuite după ce le mănâncă, crezând că pot fi o sursă de hrană.

Autoritățile din Nova Scotia au cheltuit deja aproape 27 de milioane de dolari pentru îndepărtarea acestor echipamente. Acestea au anunțat recent că sunt disponibile alte 28,4 milioane de dolari pentru acele persoane sau organizații care vor să se implice în acest demers.

Sursa foto: Pixabay, Facebook/ Marine Animal Response Society

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre