Cazul lui Rareș Ion „Castron”, în atenția MAI. Cătălin Predoiu spune cum luptă împotriva consumului de droguri

Moartea lui Rareș Ion, la doar 20 de ani, a scandalizat pe toată lumea, iar politicienii s-au grăbit și ei să aibă reacții. După ce George Simion i-a reproșat lui Cătălin Predoiu „tăcerea asurzitoare” și i-a cerut demisia, acesta a revenit și spune cum luptă MAI împotriva consumului de droguri.
Ministrul a explicat ce măsuri a luat MAI (Ministerul Afacerilor Interne) în ultimii doi ani împotriva consumului și a traficului de substanțe. Cătălin Predoiu s-a arătat „profund afectat de drama tânărului de 20 de ani care și-a pierdut viața în urma unei supradoze”. În ceea ce îl privește pe George Simion, susține că intervenția acestuia a fost „presărată cu neadevăruri și accente politice nepotrivite într-un moment de asemenea încărcătură emoțională”.
Conform datelor oferite de ministru, în ultimii doi ani au fost destructurate 279 de grupuri infracționale, precum și scoase din circuit peste 2.300 de kilograme de substanțe periculoase.
„Am suplimentat cu peste 300 de funcții structurile antidrog, am dezvoltat laboratoare specializate, am crescut numărul echipelor canine și am dotat forțele operative cu scannere mobile pentru detectarea drogurilor”, mai transmite Cătălin Predoiu.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că a fost lansat și este susținut Planul Național pentru Siguranță Școlară, un mecanism integrat care implică, pe lângă MAI, și Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, precum și alte structuri relevante.
El a subliniat că, zilnic, patrule de poliție și jandarmerie acționează în apropierea unităților de învățământ preuniversitar, cu scopul de a descuraja faptele care ar putea pune în pericol siguranța elevilor și a comunității. Ca repere statistice, Predoiu a precizat că, în anul 2024, au fost organizate și desfășurate 33.388 de acțiuni specifice în incinta și în zonele adiacente școlilor — o creștere de 55,85% față de anul precedent — dintre care 3.331 au vizat prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise.
Ministrul Cătălin Predoiu a făcut un apel către întreaga societate, subliniind că, deși acțiunile MAI arată o direcție corectă, problema drogurilor nu se rezolvă peste noapte. Traficul și consumul sunt provocări globale, iar soluția nu poate fi doar una polițienească. Este nevoie de un parteneriat real între familie, școală, medici, psihologi și societate, spune acesta.
Predoiu a adăugat că, în fața unor tragedii, trebuie să dăm dovadă de empatie, responsabilitate și decență. Nu este momentul pentru confruntări politice, ci pentru conștientizarea gravității fenomenului și pentru un efort comun și concret din partea tuturor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook