Simona Ionescu / Redactor Șef

Cazul Simona Halep, mană cerească pentru alți sportivi dopați. Agenția o lasă mai moale cu anchetele

Cazul Simona Halep, mană cerească pentru alți sportivi dopați. Agenția o lasă mai moale cu anchetele
Simona Halep a ajuns să fie o adevărată mană cerească pentru tenismenul antrenat de către Darren Cahill. La mijloc ar fi o pierdere financiară mare, care a influențat deciziile luate de ITIA.

Procesul de dopaj al Simonei Halep cu ITIA se pare că a fost benefic unui alt tenismen, antrenat de către Darren Cahill. Mai exact, procesul lung și dificil al tenismenei române s-a lăsat cu pierderi financiare mari pentru Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), iar entitatea nu vrea să mai repete experiența. 

Și pentru că din fondurile ITIA s-au scurs sume mari de bani pe „cazul Simona Halep”, un caz similar se bucură de rapiditate în soluționare: sportivul Jannik Sinner, antrenat de Darren Cahill (n.r. fostul antrenor al româncei) și Simone Vagnozzi, testat pozitiv pentru Clostebol, o substanță din categoria steroizilor anabolizanți.

ITIA și-a modificat timpul de soluționare, după cazul Simonei Halep

„Dosarul în cazul Simonei Halep a fost unul bine documentat, cu opinii din partea specialiștilor. Practic, TAS a judecat două dosare bine făcute, de la ITIA și de la echipa din jurul Simonei Halep. Dar se pare că a existat un preț financiar uriaș. De aceea, cel puțin în această perioadă, ITIA preferă soluționarea rapidă a cazurilor.

Cazul de dopaj al Simonei Halep a costat ITIA foarte scump

Și asta se poate traduce și printr-o viziune mai părtinitoare în ceea ce privește jucătorii care au picat testul anti-drog”, au scris cei de la Clean, Let’s Run, un cont de pe platforma X care analizează subiecte legate de tenis.

Marco Bortolotti a așteptat decizia doar două zile

Iar acest lucru se pare că deja a început să se vadă. Jannik Sinner, care a prins dopat în două ocazii a fost lăsat să joace, iar Marco Bortolotti, a așteptat doar două zile să afle decizia, care a fost favorabilă. 

Sportivul italian Jannik Sinner a fost testat pozitiv pentru Clostebol,  o substanță din categoria steroizilor anabolizanți. Acesta a demonstrat însă că nu are nici o vină, prin intermediul unui tribunal independent al ITIA.

Darren Cahill (foto stânga) este unul dintre cei doi antrenori ai lui Jannik Sinner (foto dreapta) și totodată fostul antrenor al Simonei Halep
Foto: Marca.com

Nu s-au terminat însă problemele pentru sportiv, pentru că Agenția Mondială Antidoping a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, pentru investigații amănunțite. Unul dintre antrenorii acestuia, Simone Vagnozzi a vorbit recent într-un interviu despre situația lui Jannik și a adus-o în discuție și pe Simona Halep.

„Sentința are 50 de pagini, nu poți face comparații cu alte cazuri, cum ar fi cel al Simonei Halep”

ITIA nu mai are bani pentru procese

„Nu au fost luni ușoare. Am încercat să-i oferim cât mai mult sprijin, evitând să ne gândim la lucruri pe care nu le putem controla. Conștiința curată ne-a ajutat. Cuvintele unor colegi și specialiști? Dacă vorbești despre ceva, trebuie să fii informat. Sentința are 50 de pagini, nu știu câți le-au citit. Nu poți face comparații cu alte cazuri, cum ar fi cel al Simonei Halep.

Dar în vestiar toată lumea știe că Jannik nu a greșit cu nimic. Dacă aș fi un jucător mai puțin optimist decât Sinner, aș fi îngrijorat știind că nu am avut niciun avantaj, că am făcut tot ce era posibil pentru a evita contaminarea, și totuși încă risc descalificarea”, a mărturisit Vagnozzi în cadrul unui interviu recent. 

„De acum înainte, totul e un bonus. Am făcut destul de multe în carieră”

În ceea ce o privește pe Simona Halep, care inițial a primit o suspendare de patru ani, a revenit pe teren în martie 2024 la Miami, unde a pierdut în fața Paulei Badosa în trei seturi.

Sportiva a mărturisit la un moment dat că „ce urmează de acum înainte este un bonus și cred că am făcut destul de multe în carieră. Sunt împăcată cu asta”, ceea ce sugerează că este conștientă de faptul că revenirea la performanțele de altădată va fi grea, ținând cont de situația prin care a trecut în ultimii ani. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre