Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce au pățit românii care au refuzat cardul de sănătate din cauza „cipului satanic”. Medicii îi consultă în condiții speciale

Ce au pățit românii care au refuzat cardul de sănătate din cauza „cipului satanic”. Medicii îi consultă în condiții speciale
În cele mai multe cazuri, accesul la mai multe servicii medicale nu se poate face fără prezentarea cardului de sănătate. Dar și situații în care nu aveți nevoie de acesta. Ce fac medicii în acest caz.

Potrivit Casei Naționale de Sănătate, cardul de sănătate vă ajută să puteți beneficia de diverse servicii medicale. Dar sunt și situații în care medicii îi poate consulta pe români în condiții speciale.

Cardurile sunt emise din oficiu

„Cardul de sănătate este instrumentul, personal și netransmisibil, de acces la servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale din pachetul de bază”, spune Casa Națională de Sănătate. Orice român care a împlinit vârsta de 18 ani dar și personale care sunt asigurate vor primi cardurile de sănătate, care sunt emise din oficiu. Acestea urmează să fie activate, apoi prezentate medicului ori de câte ori pacientul are nevoie fie de servicii medicale, fie de servicii farmaceutice. Există însă și cazuri care sunt exceptate de lege.

Cine nu are nevoie de card de sănătate

Ce categorie de români nu au nevoie de cardul de sănătate

Asigurații pentru care încă nu a fost emis cardul pot beneficia de servicii medicale, pentru a-l prezenta. Nu aveți nevoie de card de sănătate nici în cazul serviciilor medicale de urgență, sau când vi se oferă servicii medicale conexe actului medical acordate la distanță.
Cum se folosește cardul de sănătate

Cardul de sănătate se folosește ca orice alt card electronic, precum cel bancar. Se introduce într-un cititor de medic sau farmacist, iar asiguratul va introduce codul PIN, care este format din patru cifre. Atenție! În cazul în care cel care deține cardul va introduce PIN-ul greșit de cinci ori, cardul se va bloca. În acest caz, singura soluție este ca furnizorul de servicii medicale să contacteze helpdesk-ul CNAS, la numărul de telefon 0800-800-950 sau prin e-mail – suport.ceas@casan.ro.

Documente necesare pentru obținerea unui card nou de sănătate

În cazul în care veți primi cardul de sănătate care nu are datele personale exacte sau acesta a fost distrus sau pierdut, se poate solicita eliberarea unui alt card de sănătate. Veți avea nevoie de următoarele documente: cerere tip, copie a actului de identitate, dovada plății contravalorii cardului duplicat.

Documentele necesare pot fi transmise către casa de asigurări de sănătate și electronic. Până când veți primi alt card de sănătate, veți prezenta medicului, farmacistului o adeverință de înlocuire a cardului, valabilă până la emiterea noului card. Dacă refuzați să primiți cardul din diverse motive, veți primi o adeverință de înlocuire a acestuia. Valabilitatea acesteia este de trei luni.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre