Lacrimile se umplu de lacrimi în timp ce vă împotriviți impulsului de a clipi, iar când o faceți apare o ușurare. Globii oculari sunt scăldați în lichid în timp ce pleoapele se închid momentan. Dar clipitul face mai mult decât să ude ochiul. În mod ciudat, ajută și la vedere, arată un nou studiu.
„Clipitul crește puterea de stimulare a retinei și că acest efect îmbunătățește semnificativ vizibilitatea”
Este cel mai recent efort dintr-un șir de studii de cercetare care încearcă să identifice la ce este util clipitul. Pe care orice persoană îl face mai des decât este necesar pentru a lubrifia ochiul. „Arătăm că acest clipit crește puterea de stimulare a retinei și că acest efect îmbunătățește semnificativ vizibilitatea, în ciuda timpului pierdut în expunerea la scena externă”, au notat în lucrarea publicată Bin Yang, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Rochester, și colegii săi.
Se îmbunătățește vederea
Cercetările anterioare au sugerat că clipitul ne împrospătează atenția, ajută la recunoașterea obiectelor și taie un flux altfel nesfârșit de informații vizuale și auditive în bucăți pentru procesare.
În mod surprinzător, un studiu din 2016 a arătat că, deși activitatea neuronală scade pe măsură ce pleoapele se închid, aceasta revine la un nivel mai ridicat imediat după o clipire, ceea ce se crede că îmbunătățește vederea. Pornind de la aceste constatări, Yang și colegii săi au folosit urmărirea ochilor de înaltă rezoluție în acest nou studiu pentru a investiga modul în care clipitul afectează vederea la 12 persoane care au vizualizat imagini cu contrast variabil pe un ecran.
Crește puterea semnalelor de intrare vizuală
Deoarece ambii ochi clipesc împreună, a fost urmărit doar un singur ochi la fiecare persoană, iar intensitatea luminii, sau luminanța, a intrărilor vizuale ale participanților a fost, de asemenea, înregistrată.
În comparație cu perioadele în care participanții au fixat ecranul, cercetătorii au descoperit că atunci când clipesc, oamenilor le-a crescut puterea semnalelor de intrare vizuală prin modularea intensității luminii care cade pe retină. Această creștere vizuală a fost observată atunci când participanții au fost instruiți să clipească și atunci când au făcut acest lucru în mod reflex.
Clipitul ajută la reformatarea informațiilor vizuale
Spre deosebire de cercetările anterioare, care au constatat că doar clipitul real a îmbunătățit atenția, nu și cel simulat, modificările de luminozitate care imită un clipit au stimulat, de asemenea, momentan, vederea. „În loc să afecteze procesarea vizuală, așa cum se presupune în mod obișnuit, clipitul sporește sensibilitatea”, raportează Yang și colegii.
Clipitul ajută la reformatarea informațiilor vizuale, spun cercetătorii, similar cu modul în care alte mișcări oculare de care nu suntem conștienți (sacadări super-rapide și derive oculare) modelează viziunea prin adăugarea de markeri spațiali și „timestamp-uri” la videoclipul care este viziunea noastră. Având în vedere că petrecem aproximativ 10 % din orele de veghe cu ochii închiși din cauza clipitului, este reconfortant să știm că, cel puțin, acest lucru are un motiv întemeiat. Studiul a fost publicat în PNAS.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook