Simona Ionescu / Redactor Șef

Avertisment pentru vegani! Riscurile sunt majore, arată primul studiu de impact pe femei

Avertisment pentru vegani! Riscurile sunt majore, arată primul studiu de impact pe femei
Proteinele animale sunt cruciale pentru îmbătrânirea sănătoasă, în timp ce o hrană bazată exclusiv pe plante poate cauza, în timp, probleme cu adevărat grave de sănătate, este verdictul cercetătorilor de la o mare universitate.  

Dacă până acum s-au scos în evidență beneficiile dietei vegane, primul studiu de impact, realizat pe aproape 50.000 de femei, dovedește contrariul. Acesta este primul studiu care implică un număr atât de mare de subiecți care au fost urmăriți timp de zeci de ani.

Avertisment pentru vegani! Riscurile sunt majore

S-a dovedit că dieta exclusiv vegană afectează serios sănătatea femeilor. Există, însă, și soluții, fără să deveniți carnivori.

Departe de a promova o alimentație preponderent bazată pe carne și lactate, studiul  vine să clatine piedestalul pe care, de ani de zile, e pusă alimentația vegană. Despre aceasta s-a spus că reduce impactul amprentei de carbon asupra mediului, că e mai hrănitoare și îndepărtează bolile mai bine decât consumul de carne.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Boston au descoperit că e necesar consumul unor cantități mici de carne sau lactate pentru a susține îmbătrânirea sănătoasă. Ei își prezintă argumentele științifice exemplificând cu zecile de mii de femei studiate.

Cel mai mare studiu realizat pe persoane vegane

Într-un studiu efectuat pe un număr de peste 48.000 de femei, cu date colectate de-a lungul a trei decenii, cercetătorii au descoperit lucruri foarte interesante. Femeile care au mâncat în principal surse de proteine vegetale, cum ar fi legumele și fasolea, consumând în același timp cantități mici de proteine animale, au avut cu 46% mai multe șanse de a fi sănătoase pe măsură ce îmbătrânesc. Echipa a descoperit rapoarte diminuate în cazul bolilor de inimă, cancerului, diabetului și declinului cognitiv.

Dieta exclusiv vegană se dovedește a nu fi cea mai sănătoasă alegere (Sursa foto: Pixabay)

Studiul este unul dintre numeroasele cercetări realizate în ultimii ani care au sugerat că proteinele animale, chiar și într-o dietă bazată în mare parte pe plante, sunt cruciale pentru prevenirea bolilor cronice. Însă, cercetarea Universității Tufts este prima de impact, luând în calcul date de la zeci de mii de oameni.

Analiza s-a întins pe zeci de ani

Dr. Andres Ardisson Korat, autorul principal al studiului și nutriționist la Universitatea Tufts, a declarat: „Consumul de proteine la vârsta mijlocie a fost legat de existența sănătății la vârsta adultă. De asemenea, am descoperit că sursa proteinelor contează. Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale la vârsta mijlocie, plus o cantitate mică de proteine animale, pare să conducă la o sănătate bună și la o bună supraviețuire la vârste mai înaintate”, arată Daily Mail.

Datele au fost colectate din Studiul Nurse’s Health al Universității Harvard, care a urmărit angajatele din domeniul sănătății de sex feminin din 1984 până în 2016. La începutul studiului, femeile aveau între 38 și 59 de ani și nu prezentau probleme de sănătate fizică sau mentală. La fiecare patru ani, echipa a colectat sondaje auto-raportate de la participante cu privire la sursele de proteine pe care le-au consumat.

Apoi au comparat dietele femeilor care nu au dezvoltat 11 boli cronice și nu sufereau de o  sănătate fizică sau mentală precară, cu cele care s-au îmbolnăvit.

Riscurile în cazul veganilor sunt majore

Femeile care și-au luat cea mai mare parte a proteinelor din surse vegetale – inclusiv legume, fructe, nuci, fasole și paste – au avut cu 46% mai multe șanse să fie sănătoase pe măsură ce îmbătrâneau. În cazul lor, probabilitatea de a dezvolta 11 boli cronice (boli de inimă, accident vascular cerebral, insuficiență renală, cancer și Parkinson etc.) s-a dovedit a fi foparte mică.

Femeile cu o dietă preponderent vegană, care au inclus și carne și lactate în porții mici, sunt cele mai sănătoase (Sursa foto: Dreamstime)

Pe de altă parte, femeile care au consumat în cea mai mare parte proteine animale – carne de vită, pui, lapte, pește și brânză – au avut șase la sută mai puține șanse să rămână sănătoase pe măsură ce îmbătrâneau. „Femeile care au consumat cantități mai mari de proteine animale au avut tendința de a dezvolta mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină o stare fizică îmbunătățită pe care o asociem în general cu consumul de proteine”, a spus medicul.

Chiar și într-o dietă pe bază de plante, grupul mai sănătos s-a dovedit că a consumat și unele surse animale de proteine, inclusiv carne slabă, cum ar fi puiul și peștele. Cercetătorii au spus că aceste alimente ar trebui consumate și pentru conținutul lor de fier și vitamina B12, care susțin imunitatea, nivelurile de energie și funcțiile creierului.

Mai multe studii au prezentat avantajele unei diete care include carnea și lactatel în doze mici

Studiul, care a fost publicat miercuri în Jurnalul American de Nutriție Clinică, se aliniază cu alte cercetări recente care au avertizat împotriva dietelor complet vegane.

Sursa citată arată că o revizuire majoră a 500 de studii efectuate  de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), de exemplu, a constatat că proteinele animale oferă „surse cruciale de nutrienți atât de necesari”, inclusiv proteine, grăsimi și carbohidrați, fier, calciu și zinc.

În plus, un studiu din 2020 a  avertizat că veganii sunt de două ori mai predispuși la a suferi fracturi osoase, leziuni ale gleznei sau alte leziuni osoase la nivelul piciorului.

O altă lucrare din 2022 a avertizat că femeile vegetariene au un risc mai mare de a-și rupe șoldurile mai târziu în viață, comparativ cu consumatoarele de carne. Studiul a implicat 26.000 de femei de vârstă mijlocie și a arătat că acelea care nu au mâncat carne au avut un risc cu 33% mai mare de fracturi. Deși aceste femei au consumat lapte și ouă, rezultatele sugerează, de asemenea, că veganii sunt mai expuși riscului.

Sursa foto: Pixabay, Dreamstime

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre