Acesta a fost anunțul făcut de ONG-urile Global Footprint Network şi WWF, care susține că ar fi nevoie de 1,75 de planete precum Terra pentru a acoperi nevoile populației mondiale într-o manieră durabilă. 29 iulie reprezintă data la care omenirea a consumat tot ceea ce ecosistemele pot să regenereze într-un an.
„În cele 156 de zile care au mai rămas (până la sfârşitul anului – n.r.), consumul nostru de resurse regenerabile va consta în epuizarea capitalului natural al planetei”, a precizat Laetitia Mailhes, de la Global Footprint Network.
Data epuizării resurselor a crescut în ultimii 50 de ani
„Depăşirea” resurselor se produce atunci când presiunea umană este mai mare decât capacităţile de regenerare ale ecosistemelor naturale. Decalajul, potrivit ONG-ului Global Footprint Network, care monitorizează acest indicator, a crescut fără încetare în ultimii 50 de ani: 29 decembrie în 1970, 4 noiembrie în 1980, 11 octombrie în 1990, 23 septembrie în 2000 şi 7 august în 2010.
În 2020, această dată a fost amânată cu trei săptămâni sub efectul lockdownurilor decretate din cauza pandemiei de COVID-19, înainte de a reveni în 2021 la nivelurile sale din ultimii ani.
Cum se calculează această dată
Această dată se calculează pe baza a şase categorii diferite: culturile, păşunile, spaţiile forestiere necesare pentru produsele forestiere, zonele de pescuit, spaţiile construite şi spaţiile forestiere necesare pentru absorbirea carbonului emis prin arderea de combustibili fosili, şi este în mod intim legată de obiceiurile de consum, mai ales de cele din ţările bogate.
De exemplu, dacă toţi oamenii de pe Terra ar trăi precum francezii, ziua „depăşirii” resurselor regenerabile ar fi fost înregistrată încă şi mai devreme, pe 5 mai 2022. Oricum, cele două ONG-uri acuză în special sistemul alimentar de la nivel mondial.
„Sistemul nostru alimentar şi-a pierdut raţiunea, cu un consum excesiv al resurselor naturale, fără să răspundă nevoilor de luptă împotriva sărăciei pe de-o parte şi împotriva unei epidemii de obezitate, pe de altă parte”, a declarat Pierre Cannet, de la WWF France.
Peste jumătate din biocapacitatea planetei hrănește omenirea
Specialiștii spun că mai mult de jumătate din biocapacitatea planetei (55%) este utilizată pentru a hrăni omenirea. Mai exact, o mare parte din produsele alimentare şi din materiile prime sunt utilizate pentru hrănirea animalelor crescute pentru consum. În cazul Uniunii Europene, 63% din terenurile arabile (…) sunt direct asociate cu producţia animală.
Bazându-se pe recomandările oamenilor de ştiinţă, WWF şi Global Footprint Network pledează pentru o scădere a consumului de carne în ţările bogate, ceea ce va duce la amânarea „datei depăşirii” cu 17 zile. Iar limitarea risipei alimentare ne-ar duce la amânarea cu 13 zile a datei, mai spun ONG-urile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook